3 saker som förbättrar bostadsrättsföreningens IT-säkerhet

På bilden syns ett shackrutigt golv med röda skor och en robotdammsugare.

Är din bostadsrättsförening skyddad mot dagens digitala hot och IT-attacker? I denna artikel får du tre tips på hur du kan förbättra bostadsrättsföreningens IT-säkerhet.

Hårdvaran ger en tryggare fiberanslutning

Låt oss börja med något man faktiskt kan ta på – utrustningen, närmare bestämt switchen. En switch är en apparat som fördelar bredbandskapaciteten från fiberanslutningen till hushåll och gemensamma utrymmen i fastigheten. Här listar vi tre punkter som kan vara bra att känna till om säkerhet genom utrustning:

  • Priset på utrustning varierar kraftigt, men tänk på att du inte bara betalar för att internetuppkopplingen ska flyta på, du betalar även för en säker uppkoppling som skyddar hela föreningens medlemmar mot cyberattacker. Olika utrustning har olika möjligheter för konfiguration, vilket också är otroligt viktigt för säkerheten. Här gäller devisen: Du får det du betalar för.

  • Installation och konfiguration av utrustningen ska endast göras av någon med stor erfarenhet för att det inte ska uppstå sårbarheter. Ett exempel på en sådan sårbarhet är om portarna i switchen inte är åtskilda utan kan kommas åt av flera hushåll i fastigheten.

  • Fungerar utrustningen med smarta saker, så som porttelefon, tvättbokning, larm och låsning? Det är viktigt att dessa gemensamma funktioner fungerar för alla de boende i fastigheten, samtidigt ska det inte gå att komma åt utifrån. Med en pålitlig och säker switch och rätt konfigurering skyddas och driftsäkras även föreningens smarta saker.

Bredband2:s rekommendation av utrustning för bostadsrättsföreningar

För oss på Bredband2 är Cisco det självklara valet för utrustning. Anledningen till det är att Cisco är ett väletablerat företag med expertkompetens inom IT-säkerhet och vars tjänster och produkter håller en otroligt hög standard i funktion och säkerhet.

Vi har valt att köra hela vårt led med hjälp av utrustning från Cisco. Med personal som utbildats för att vara experter på Cisco-utrustning kan vi enkelt upptäcka om det skulle ske en störning i vår del anslutningen och åtgärda felet.

Internet of Things och uppkopplade fastighetssystem

Många föreningar använder sig av digitala porttelefoner, tvättidsbokare, lås och larm med mera. Detta är en stor bekvämlighet för många, och för vissa kanske rent av en självklarhet.

Det är dock inte utan risker uppkopplingen av gemensamma funktioner sker. Angripare skulle, tack vare sårbarheter i exempelvis switchen, kunna ta kontroll över uppkopplade funktioner, låsa ute de boende och ställa till med en hel del tråkigheter. Därför är det väldigt viktigt att valet- och konfigurationen av fiberanslutningen och dess utrustning görs med ett säkerhetstänk.

Säkerheten i det egna hushållet

Sist men inte minst kommer vi till säkerheten i de boendes egna hushåll. Att skydda sin internetanslutning och sina uppkopplade enheter i hemmet görs bäst med hjälp av ett säkerhetspaket och grundläggande kunskap om säkerhetshot och nätanvändande.

Vi rekommenderar starkt att varje hushåll skyddar sin anslutning med hjälp av ett säkerhetspaket från prisbelönta F-Secure. Du hittar just nu ett mycket prisvärt erbjudande i vår produktkatalog.

På Bredband2:s bloggar kunskapsbloggen för företag och bloggen för privatpersoner hittar du och de boende många användbara tips på hur ni kan förbättra nätsäkerheten i ert eget hem. Här finns allt från tips på hur du skapar ett starkt lösenord till hur du upptäcker nätfiskemejl. Kanske kunde det vara något att tipsa om i trappen eller på nästa medlemsmöte?

Ps. Funderar din förening på att byta bredbandsleverantör? Då ska du ladda ner vår BRF-guide med allt du behöver veta för att välja rätt internetlösning till din bostadsrättsförening!

Ladda ner guiden!

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?