7 tips för säkra lösenord på jobbet

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >7 tips för säkra lösenord på jobbet</span>

Att ha säkra lösenord är viktigt, men det vet du såklart redan. Här kommer sju värdefulla tips för att skapa säkra lösenord. Låt dig inspireras och tipsa en kollega som också behöver hjälp på traven.

1. Låt slumpen avgöra

Kombinera minst tolv tecken i slumpmässig ordning. Alternativt kan du använda en fras som är lätt att komma ihåg, men inkludera då minst ett påhittat ord och använd minst arton tecken.

2. Undvik personlig koppling

Lösenord ska vara lätta att minnas, men aldrig kunna kopplas direkt till dig. Därför går födelsedatum, telefonnummer och namn på familjemedlemmar alltid bort.

3. Tänk utanför boxen

Frestelsen att välja det första du ser är såklart stor, men välj aldrig bokstavs- eller sifferkombinationer som kommer i följd på tangentbordet eller i alfabetet till exempel qwerty eller 12345. Det är helt enkelt för lätt att knäcka.

4. Gå din egen väg. 

Vissa ord är vanligare än andra i lösenordsammanhang. Exempel på sådana är “kungen” eller “mamma”. Eftersom de är vanliga testas de ofta av förövare som vill knäcka lösenord. Staka ut din egen väg och välj mer unika ord att inkludera i lösenordet.

5. Ta hjälp av verktyg

Några går väl an, men om du använder mängder av olika system på jobbet kan det bli nästintill omöjligt att minnas alla unika lösenord. Som tur är finns det hjälpmedel att ta till. En lösenordshanterare kan hjälpa dig att slumpa fram ett lösenord och lagrar sedan det åt dig. 

6. Byt när det behövs

Om du har ett starkt lösenord finns det ingen anledning till att byta ut det regelbundet. Om du däremot misstänker att någon annan har fått nys om ditt lösenord ska du omedelbart byta ut det. 

7. Omväxling förnöjer

Använd inte samma lösenord i flera olika system. Det ökar din sårbarhet markant om en dataläcka skulle ske. Om du har ett standardlösenord kan du byta ut vissa tecken eller siffror på ett sätt som är enkelt att komma ihåg.

Vi hjälper dig

Vill du snacka säkerhetslösningar? Klicka här för att bli kontaktad av en företagsrådgivare.

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?