Att tänka på vid jämförelse av bredbandstekniker

2018-dec-11 15:52:10 / av Tess Hamark

Två personer sitter med en ipad och jämför bredbandstekniker

I takt med teknikens utveckling har kommunikationsmöjligheterna ökat. Övervakningskameror, affärssystem, trygghetslarm, kassaregister och bankterminaler är numer digitaliserade. Detta ställer höga krav på internetuppkopplingen och därmed bör trygg och säker datakommunikation vara centralt när du som IT-ansvarig väljer bredbandstjänst till företaget.  

Nedan listar vi för- och nackdelar med marknadens olika bredbandstekniker.

Satellit/parabol

Om du vill använda dig av en komplicerad teknik är det bredband via satellit/parabol som gäller. Eftersom datatrafiken transporteras till och från en satellit i rymden är svarstiden betydligt längre än för andra typer av bredband. Fördelen är dock att tekniken fungerar överallt i Sverige, vare sig företagslokalen är belägen på landsbygden eller i stan. Men bredband via satellit har en annan begränsning som får de flesta att avstå. De högsta hastigheterna som levereras idag är nämligen 22/6 Mbit/s och med det kommer man som företag dessvärre inte långt. Dessutom är det en kostsam bredbandsteknik.

Mobilt bredband

Bredband via mobilnät är förvisso tillgängligt nästintill överallt. Dock finns det ett begränsat utrymme i nätet. Hur snabbt bredband du får ut beror nämligen på hur många som använder det samtidigt och hur nära mobilmasten du befinner dig. Mobilt bredband kan därför i viss mån vara bra för egenföretagaren eller anställda som ofta är på språng.

Samtidigt kan ett WiFi-nätverk via mobilt bredband vara fördelaktigt hos företag som vill erbjuda enkel access till internet för besökare. På så sätt får ingen obehörig tillgång till företagets övriga IT-struktur. Dock undviker de flesta att använda det som primärt kontorsnätverk, då de flesta föredrar fast uppkoppling.

Mobilt bredband kan dessutom användas som mobil redundanslösning. I de fall internet går ner tar den trådlösa förbindelsen över och sköter kommunikationen tills avbrottet är avhjälpt.

ADSL

Med ADSL får du en snabb internetuppkoppling via telefonjacket. Precis som mobilt bredband har bredband via kopparnätet dock begränsat utrymme och tekniken är något som håller på att fasas ut. Däremot är det ett bra och mindre kostsamt alternativ om fibernätet ännu inte är utbyggt på din ort.

Fiber

Det sker en förflyttning från ADSL-uppkopplingar till optisk fiber. En skiftning som även trendar hos företag idag. Fiber skapar oändliga möjligheter och det är enbart ditt företag som avgör vilken kapacitet som krävs. Mängden trafik du kan skicka är obegränsad och oavsett val av bandbredd kan upp- och nedladdning ske lika snabbt i båda riktningarna. Något som varken går med ADSL eller mobilt bredband. Om du vill framtidssäkra ditt företags utveckling inom datakommunikation är det dags att kasta ljus på fibermarknaden.  

Företagets behov speglar vilken fibertjänst du som IT-ansvarig bör välja. Viktiga aspekter att ha i åtanke innan ni beställer är tjänstens prisvärdhet, om uppkopplingen är kapacitetssäkrad och vilken IT-beredskap som redundans och SLA ni behöver. Beroende på tjänst och leverantör erbjuds nämligen olika tillvalstjänster. Se därför över ditt företags behov och välj tjänst och tillval utifrån det.

Vidare läsning

5 vanliga misstag IT-chefer gör vid avtalsskrivning

7 gyllene regler vid byte av internetleverantör

Är ditt bredbandsavtal äldre än tre år betalar du säkert för mycket

Tess Hamark

Skriven av Tess Hamark

Få nyhetsuppdateringar

Senaste inlägg