En viktig sak att ta ställning till när man som företag väljer nätverkslösning är vem som ska installera, underhålla och sköta driften. Behöver det lösas internt? Eller går det lika bra att köpa in det som tjänst? Det finns för- och nackdelar med alla modeller. Låt oss gå igenom några alternativ nedan.
Att själv ta hand om installation, drift och underhåll är lämpligt om det finns interna eller externa krav på särskild sekretess eller vid särskilt specialanpassade tjänster. Det kräver dock att det finns gott om IT-kompetens i organisationen och möjlighet för kompetensutveckling i takt med att tekniken förändras.
Nackdelen med att ta hand om IT-miljön internt är ofta tidsåtgången och kompetensförsörjningen. Givetvis spelar också den ekonomiska aspekten in. Ibland kan det vara mer kostnadseffektivt att outsourca.
Att överlåta underhåll och drift till en annan part, till exempel en konsultfirma eller din IT-leverantör, har blivit ett allt mer populärt alternativ. Det sparar tid och säkrar att den som är ansvarig också är uppdaterad om den senaste tekniken utan att företaget själv behöver hålla sig ajour. Varianten passar företag där den IT-ansvarige har andra ansvarsområden som behöver prioriteras eller företag som, helt enkelt, vill lägga tid och fokus på sin kärnverksamhet istället för på IT-frågor.
För den som värdesätter att tekniken “bara funkar” kan det underlätta att låta samma leverantör stå för internetuppkoppling, nätverk och drift. Då kan samtliga tjänster samlas i ett avtal, en faktura och en kontaktväg om något skulle strula. Att ha en enda IT-leverantör möjliggör att företaget kan fokusera helhjärtat på verksamheten och ha full koll på kostnaderna i förväg utan att överraskas av engångskostnader för teknikerbesök. Se dock till att läsa det finstilta och försäkra dig om att det inte finns några dolda kostnader eller klausuler.
Även om en IT-avdelning finns internt måste de, som alla andra, prioritera sin tid och lägga energin där den bäst behövs. Ibland kan det vara värt att överlåta vissa arbetsmoment till någon annan och behålla vissa inom organisationen. Ofta går det att hitta en bra lösning där ansvaret fördelas både externt och internt.
Vill du veta mer om vilka lösningar som passar just ditt företag? Kontakta oss så hjälper vi dig.