Kunskap | Bredband2

Bredband2-förebilderna som briljerar inom IT: "Gör som jag, våga!"

Skriven av Sanna Hansson | den 8 mars 2021 07:15:00 Z

Det är än idag få kvinnor som väljer en karriär inom IT. Detta trots att flera initiativ startats för att skapa intresse för fältet de senaste åren. På Bredband2 arbetar några av de kvinnor som briljerar i sina tekniskt lagda arbetsroller. 

 

I rapporten "Unga kvinnor och IT 2020", som vi på Bredband2 varit med och tagit fram, uppger endast 7 % av unga kvinnor i Sverige att de arbetar med IT. Det har på senare år gjorts flera satsningar där målet varit att öka kvinnors intresse för IT. Trots det är siffran exakt samma som för fem år sedan när rapportens första upplaga släpptes. 

 

"Det är nog inget för mig"

Samtidigt som fler känner sig lockade att välja en karriär inom IT, svarar många att de inte tror att arbetet skulle passa deras personlighet. Flera av respondenterna känner exempelvis att information och annonser om jobb inom IT inte är riktade till dem. En anledning som lyfts är att texterna ofta formuleras på ett sätt som gör att de upplevs vara skapade för män.

Skralt med förebilder

Enligt respondenterna finns det inte tillräckligt med kvinnliga förebilder inom IT. Endast 10 % av respondenterna i undersökningen svarar att de har en, och av dem är det många som uppger en kompis eller sin mamma som förebild. 

Därför känns det som en självklarhet att lyfta några inspirerande medarbetare på Bredband2 som arbetar med IT dagligen. Vi bad vår systemutvecklare Emma, nätverksadministratör Adina och driftchef Leonora att svara på några frågor om deras arbetsliv samt dela med sig av sina tankar kring kvinnors underrepresentation inom IT-branschen.

Hej Emma! Hur ser din vardag på Bredband2 ut?

– Jag jobbar på systemavdelningen och jag brukar säga att jag jobbar med att hjälpa de andra avdelningarna på företaget. Det jag gör går ut på att förbättra och underlätta deras arbete. Min officiella titel är systemutvecklare. 

Vad fick dig att välja en karriär som systemutvecklare?

– Det finns många anledningar. Jag har programmerat i någon form sedan jag var 14 år, men inte direkt sett det som en karriärmöjlighet förrän många år senare. Jag har alltid velat jobba med något som hjälper andra, vilket gjorde att jag läste på socionomprogrammet på Lunds Universitet innan jag sadlade om till programmerare. Jag har alltid tyckt att det är roligt med problemlösningar, och med den här typen av arbete får jag både och – klura på lösningar på problem och hjälpa andra. 

Det är generellt få kvinnor som väljer att arbeta med IT. Vad tror du behöver göras för att fler ska bli intresserade?

– Det är svårt att säga. För mig var problemet att jag inte såg det som en karriärmöjlighet. Det var för att jag fick förklarat för mig flera gånger av olika personer att det jag gjorde inte var programmering. Jag tror att ta in programmering som kurs i grundskolan som vi gjort är en bra början. Även om det kanske inte är direkt riktat till tjejer eller kvinnor så görs det lite mer normaliserat i alla fall.  

Vi måste få veta! Har du någon kvinnlig förebild inom IT?

– De är många. Margaret Hamilton, som var en av utvecklarna för NASA:s rymdraket som tog dem till månen, är ett namn som jag tänker på omedelbart. Ann-Marie Eklund Löwinder är en annan, hon har bidragit till att en hel del säkerhetssystem och liknande finns på plats, och värnar rent allmänt om vår internetsäkerhet.

– Jag brukade gå på de olika nätverkseventen för techtjejer innan covid, och hittade alltid många inspirerande kvinnor att prata med. Bland annat Karin Andersson som lärde ut om raspberry-pi och driver r-pi.se, en shop som specialiserar sig på den typen av minidatorer, och Jaana Nykänen som skapade ett populärt mobilspel medan hon var mammaledig med tvillingar. Sedan är jag ett stort fan av Simone Giertz, drottningen av kassa robotar.

Hallå Adina! Kan du inte berätta om din arbetsroll?

– Jag arbetar på Network Operation Center som nätverksadministratör. I mitt yrke utför vi konfigurationer för olika uppsättningar av de tjänster vi kan erbjuda till både företagskunder och föreningar.

– Vi kommer med lösningar och tekniska åtgärder till våra kunder för de problem som dyker upp eller i förebyggande syfte. Vi utför även tekniska uppgifter såsom att åka ut till noder. Det är där vi har överlämningspunkter och inkoppling av fiber och så vidare. Exempelvis, om en förening ska ha specifika uppsättningar för deras fastighetsstyrning så är det vi som utför detta så att det matchas med deras system och vår utrustning. Därefter kommuniceras det mellan byggnaderna så att de boende kan boka sina tvättider eller ringa via porttelefonen.

– Detsamma gäller om ett företag ska ha en sorts VPN-lösning. Då sätter vi upp deras interna nät i vår utrustning och routrar. Om exempelvis sju av deras webbsidor pratar med varandra kan de arbeta vidare i sina interna system, som på ett djursjukhus med bokningar, hantering av mediciner och liknande.

Vad fick dig att välja en karriär som nätverksadministratör?

– Jag valde den här inriktningen just eftersom det är brist på kvinnor i branschen. Jag gillar jämställdhet och det ska vara lika för alla. Som att kvinnor jobbar mer och mer inom byggbranschen och så vidare. Vi är inte helt där än men människan måste börja någonstans för att det ska förändras i framtiden för kommande generationer.

– Varför jag personligen valde detta är för att jag varit tekniskt intresserad sedan jag var barn och gillar att utmana mig själv. Jag började studera CCNA, Cisco Certified Network Associate, år 2012 och fastnade direkt då nätverk var en helt ny värld för mig. Tidigare höll jag mest på med datorer. Inom detta yrke så kommer lärdomen aldrig att ta slut, jag lär mig något nytt varje dag och förstår mer och mer vilket är en morot för mig i vardagen.

Härligt! Vad tror du behöver göras för att fler kvinnor ska bli intresserade av IT?

– Jag tror det är viktigt att man har det tekniska intresset för att kunna arbeta med IT och liknande roller. Man behöver även viljan att utvecklas varje dag. Jag tror att det kan vara många som kanske inte vågar ta steget för det är en "okänd" värld. Man kanske inte tänker på att det är problemlösning som är huvudfokuset, vilket gör att man kanske bara ser alla tekniska termer och "flyr". Men ser man bortom allt det och fokuserar på att man löser problem i vardagen, vilket blir en bekräftelse varje gång något utförs, så tror jag fler kvinnor kan ta sig in i detta. Det är viktigt att vi som faktiskt arbetar med detta idag förmedlar att det är ett roligt jobb. Jag kommer alltid att vilja arbeta med detta i mitt liv för det är inte enformigt, utan ger stimulans för hjärnan.

Sist men inte minst, har du någon kvinnlig förebild inom IT?

– Jag har dessvärre ingen idol inom IT eller så, men kanske hoppas lite på att jag kan bli en idol för andra som kan bli inspirerade och komma in i branschen med mig.

Hejsan Leonora! Vad arbetar du med?

– Jag är driftchef på Bredband2 och ansvarar för våra tre viktiga avdelningar NOC, Service Desk och Företag faktura.

Vad var det som gjorde att du valde en karriär inom drift?

– Dels mitt driv och passion för IT, men även intresset för de utmaningar man står inför. Ingen dag är densamma och man lär sig något nytt varje dag.

Det som driver mig mest är slutresultatet och målet. Vad var lösningen eller åtgärden för en nöjd kund? Det är alltid lika intressant.

Vad tror du behöver göras för att fler kvinnor ska intressera sig för IT-branschen?

– Det är en väldigt svår fråga. Min personliga tanke är nog att många inte vågar ge sig in i ett sådant yrke då majoriteten anser att IT-yrket är ett mer "manligt" yrke. Gör som jag, våga! Ni kommer inte att ångra er. Det är en rolig och intressant resa.

Vidare läsning och källor

Rapporten "Unga kvinnor och IT 2020", framtagen av Insight Intelligence tillsammans med Linköpings Universitet, Bredband2, Microsoft och CGI

"Tre techkvinnor som förändrat ditt surfande"

"Hon är internetexperten som har en nyckel till internet och en plats i Internet Hall of Fame"