Tillbaka till bloggen

De 7 största misstagen du som IT-chef gör!

jeshoots-com-632498-unsplash-631019-edited

Ingen är ofelbar, inte ens du som är IT-chef. Det är lätt att fastna i klassiska misstag när man är stressad eller ibland lite bekväm. Därför har vi sammanställt de vanligaste misstagen IT-chefer gör, för att hjälpa dig att undvika dem framöver.

1. Uppger fel adress

Det är inte ovanligt att i all hast uppge fel adress när man upphandlar en fast fiberanslutning till sitt kontor. Kanske var det ert kontor på andra sidan gatan som egentligen skulle ha fibern. Det kan skapa stora problem när installationen väl påbörjas. Var därför alltid uppmärksam på exakt vilken adress och nummer du anger som installationsadress.

2. Köper system som inte behövs

Det här är ett problem många IT-ansvariga tyvärr känner igen, men kanske inte vill erkänna. När man börjar på en ny arbetsplats är det inte ovanligt att vilja byta ut exempelvis CRM och andra liknande system. Är du grundlig i din utvärdering kan du dock komma att märka att det inte nödvändigtvis behövs. Kanske kan behovet lösas med ett av företagets andra, befintliga system utan att du är medveten om det?

Andra risker är att du väljer att köpa in för tunga system, eller att du efter ett par år har en uppsjö av olika system att administrera. Vi rekommenderar att du gör en systeminventering med jämna mellanrum, för att se om det finns några system som kan stängas ned eller ersättas.

Läs också: 6 avgörande tips vid byte av internetleverantör

3. Missar framtida kostnader

Det är lätt att köpa in något som känns billigt till en början, där kostnaden sedan drar iväg efter att ni använt lösningen ett tag. Molntjänster är överrepresenterade i dessa scenarion. Tjänsten ser ofta billig ut till en början, men varenda litet tillval eller extratjänst ökar snabbt kostnaden. Till slut kanske du sitter med en lösning som kostar mer än alternativen du valde bort från början för att de var för dyra. Försök därför alltid att visualisera ett scenario tillsammans med din leverantör där era behov har ökat med 100%. Vad blir den totala kostnaden då?

4. Temporära lösningar blir permanenta

Detta är en klassisk situation. Bolagets ledning är stressad på grund av att en viss funktion behövs NU. Du hittar en lösning som tillgodoser de största behoven för tillfället, men som du egentligen inte är nöjd med. Några år senare börjar du fundera på varför ni fortfarande har kvar den lösningen. För att slippa dras med lösningar som ni egentligen ogillar och inte kan utveckla är det viktigt att lägga tid på att se över era lösningar med jämna mellanrum, förslagsvis en gång i halvåret. Fixa till eller gör er av med det som inte fungerar optimalt.

5. Dålig koll på vem som ansvarar för system

Ditt arbete blir enklare när ni har ordning och reda på alla system. Inventera och dokumentera därför alla system som finns i bolaget. Gör en tydlig lista över alla era system och beskriv vad respektive system gör samt vem som ansvarar för det och håller koll på att det är uppdaterat när det kommer till teknik, funktion och säkerhet. Detta är extra viktigt med anledning av GDPR och lagens medföljande krav.

6. Tar förhastade beslut

Din chef hetsar om att du måste ta fram en lösning NU, helst igår. Tyvärr heter du inte Martin McFly och har inte en DeLorean-tidsmaskin som gör att du kan resa bakåt i tiden. Därför slänger du ihop en hastig lösning, som blir rätt dålig. Till slut faller hela projektet på att för många delar blev fel, både från ditt och andras håll.

Här gäller det att vara proaktiv och ha en löpande dialog med din chef, så att du får veta saker i god tid innan de ska implementeras. Sträva efter att ha god framförhållning, prioritera ditt arbete och försök att förutse era kommande behov så slipper du otrevliga överraskningar och framtida problem.

7. Förlorar kompetens

Ibland kan det vara lätt att glömma bort att det är människorna som gör skillnaden. Gör allt i din kraft för att behålla och vårda den kompetens och erfarenhet som finns på din avdelning. Att hitta ersättare är inte lätt och ännu jobbigare är det att utbilda personal till en önskad kunskapsnivå. Ta inte din personal för given, utan se till att de trivs.

Vi hjälper dig

Vill du veta mer om fiber, tillgänglighet och vilka lösningar som passar just ditt företag? Kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontakta en företagsrådgivare

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?