Fem vanliga myter om antivirusprogram

Vad är sant om antivirusprogram? Bilden visar ett förstoringsglas.

Vi har samlat de vanligaste frågorna och myterna när det kommer till antivirus för företag. Behöver företag antivirusprogram?  Hur skyddar du företaget mot IT-hot och vad är sant när det gäller antivirusprogram? I denna artikel får du svaren!

1. Antivirus behövs inte längre

Att antivirus inte längre behövs är tyvärr önsketänkande. Förvisso är traditionella virus inte längre något större hot men nya typer av attacker lurar ständigt runt hörnet. Listan över säkerhetshot som riktar sig mot företag är lång och innefattar allt från trojaner och maskar till ransomware och spyware. Under 2022 drabbades hela 33 % av svenska internetanvändare* av olika former av brott på nätet, ett tecken på att antivirus och andra säkerhetstjänster absolut behövs.

*Enligt en rapport från IT-säkerhetsföretaget F-Secure.

2. "Jag märker ju om jag har ett virus på datorn"

Sanningen är att det beror på vilket virus det rör sig om. En del skadeprogram är enkla att identifiera, andra betydligt svårare. Utpressningstrojaner (ransomware) lägger du märke till direkt, eftersom de gör att du inte kan öppna dina filer. Ett skadeprogram som inte märks på samma sätt är spionprogram. Det ligger och lurar i bakgrunden på din dator och väntar på att du ska skriva in ett kreditkortsnummer eller lösenord, och då slår det till. 

3. Antivirus skyddar enbart mot virus, inte maskar och trojaner

Kanske låter det så på namnet, men detta stämmer inte. Antivirusprogram skyddar även mot maskar och trojaner. Men för att ha ett komplett skydd kan du behöva komplettera med andra säkerhetstjänster, särskilt när det kommer till att skydda sitt företags IT-miljö. 

4. Antivirus behövs inte om du har en brandvägg

En del hävdar att du inte behöver antivirus om du har brandvägg, andra att brandväggen inte behövs om du har antivirus. Tyvärr stämmer inte detta, eftersom de fyller helt olika funktioner och inte kan ersätta varandra. Brandväggen finns till för att stoppa inkommande anslutningar och filtrera vad som får komma in i din dator. Antivirus å andra sidan har till uppgift att inspektera enskilda filer som laddats ner. För att säkerställa en trygg IT-miljö på företaget krävs därför minst brandvägg och antivirus.

5. Alla antivirus slöar ner datorn

Förr var antivirusprogram något som verkligen kunde få våra datorer att gå på knäna. Du kanske minns hur jobbigt det var när sökningen gick igång och datorn knappt gick att använda. Moderna antivirusprogram är mycket smartare skrivna och drar därför inte ner prestandan nämnvärt. Datorerna idag är också betydligt mer kraftfulla. Du kan därför lugnt installera ett riktigt bra antivirus, och räkna med en fortsatt pigg dator. 

Är ditt företag i behov av antivirus? Läs mer om AMP Antivirus!

För dig som vill säkerställa ett komplett IT-försvar som skyddar i flera lager, mot fler olika säkerhetshot erbjuder vi säkerhetstjänsten TRYGG!

Läs mer om TRYGG

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?