meny

Redundans – en extra trygghet för företaget

redundans-blogg-2019

En fungerande uppkoppling är A och O för dagens verksamheter. Det rör sig om orderläggningar, betalningar, tillgång till mejl, växel, molntjänster och mycket mer. Fördelarna med en uppkopplad verksamhet är många, men vad händer om anslutningen plötsligt går ner?

Det kan finnas flera orsaker till att nätet går ner under en period. En fiberkabel som grävs av, ett tekniskt fel som uppstår eller ett planerat underhållsarbete som måste utföras under arbetstid. Ett avbrott kan bli en dyr historia som orsakar irritation hos kunder när de till exempel inte kan lägga sin beställning. Eller hos medarbetare som inte kan utföra sitt arbete. Avbrottet i sig är många gånger oundvikligt, men det finns faktiskt ett sätt att skydda sig. Skyddet heter redundans

 

Hur funkar det? 

Redundans är en extra förbindelse som löper parallellt med den primära tjänsten. Den finns med som backup och tar över om fiberuppkopplingen går ner. När ett avbrott sker kopplas redundansen upp automatiskt på 100 millisekunder. IP-nät och VPN-tjänster medföljer och avbrottet märks således inte. Verksamheten kan med andra ord pågå precis som vanligt under tiden som felet avhjälps. När avbrottet är över tar den primära förbindelsen över igen. 

Redundans är tillgängligt via en extra fysisk förbindelse eller mobilt via 3G/4G-nätet. Fördelen med en mobil lösning är att den inte påverkas av fysiska fiberfel. Dessutom är den prisvärd och lätt att komma igång med. När företaget inte kan kompromissa med hastigheten under avbrottet är det däremot bättre med en fysisk förbindelse. 

 

Läs också "Därför ska ditt företag ha redundant internetförbindelse".

 

 

3 anledningar till att säkra upp med redundans 

1. Slipp panik

Låt någon annan ta hand om felsökning och åtgärd när nätet går ner. Din tjänsteleverantör får ett larm när din primära uppkoppling går ner och påbörjar felavhjälpningen. Eftersom redundansen tar över automatiskt krävs ingen handpåläggning från dig. När felet är åtgärdat kopplas den primära förbindelsen upp igen. Beroende på vilken hastighet du har valt för din redundans märker du inte att något pågår förrän klarrapporten från supporten kommer.

 

2. Skydd mot intäktsbortfall 

Eftersom du har tillgång till nätet under avbrottet rullar verksamheten på som vanligt och du slipper det stora orosmolnet som ett intäktsbortfall innebär. Att ha en redundant förbindelse är en prisvärd försäkring i jämförelse med vad det kostar att råka ut för ett avbrott.

 

3. Behåll dina kunders förtroende

Med en redundant förbindelse märker dina kunder inte av att ett avbrott på den primära linan har skett. Dina kollegor kan jobba på som vanligt och dina kunder kan därför tryggt fortsätta sin kontakt med er. På så sätt behåller ditt företag kundernas förtroende. 

 

Kontakta en företagsrådgivare

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?