Säker IT-användning på jobbet

Pojke i baksätet på en bil, fastspänd med säkerhetsbälte

Att skydda företagets data och nätverk är inte ett enmansuppdrag. Alla medarbetare måste hjälpas åt genom att ha ett säkert förhållningssätt till organisationens digitala verktyg. Det kan vara lättare sagt än gjort så låt oss dela med oss av några råd för säker IT-användning på jobbet.

Få med alla på tåget

Starta en dialog och förklara varför IT-säkerhet är viktigt. Annars finns risken att brist på engagemang leder till slarv eller misstag som enkelt hade kunnat undvikas. Låt säker IT-användning bli något kul och intressant istället för något påtvingat och dödstråkigt. Kanske kan du arrangera en workshop eller sätta ihop en frågesport? 

Säker förvaring

Rekommendationen är att aldrig ha samma lösenord på flera olika ställen, men om dina medarbetare arbetar i många olika system blir det såklart svårt att komma ihåg unika lösenord för alla inlogg. Risken finns att samma lösenord används på flera ställen. För att motverka detta kan du med fördel rekommendera en lösenordshanterare.

En lösenordshanterare är en applikation eller ett webbläsartillägg som lagrar alla användarens lösenord. Medarbetare behöver bara komma ihåg huvudlösenordet till hanteraren som sedan lagrar och fyller i resterande lösenord.

Dubbelt upp

Jobbar några av dina kollegor i system som erbjuder tvåstegsverifiering? Om så är fallet bör du definitivt rekommendera dem att använda det. Med tvåstegsverifiering krävs två olika typer av autentisering för inloggning, till exempel ett lösenord och en tidsbegränsad kod. Användaren anger användarnamn och lösenord och får sedan i nästa steg ange ett kod. Koden genereras av en autentiseringsapp, till exempel Google Authenticator, på användarens telefon eller skickas via sms. 

Ett konto till allt

Den bästa metoden för företaget är att använda en Single Sign-On-tjänst. En Single Sign-On-tjänst kan också kallas ett Active Directory-konto eller AD-konto. Tjänsten möjliggör att medarbetaren bara behöver ett enda konto för att logga in på samtliga eller majoriteten av systemen hen använder i sitt arbete. Personen behöver bara minnas ett användarnamn och ett lösenord för att få tillgång till systemen. Dessutom kan den som driver nätverket lättare få en överblick över var användaren loggar in och kan således detektera suspekt aktivitet som kan indikera att lösenordet är på avvägar. 

Vill du snacka säkerhetslösningar? Klicka här för att bli kontaktad av en företagsrådgivare.

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?