Ska du välja dedikerad eller delad fiber till företaget?

På bilden syns en kökshylla med glas och muggar på.

Något du behöver ta ställning till i valet av internettjänst till företaget är om du ska ha dedikerad eller delad internetförbindelse. Men vad är egentligen skillnaden och vad behöver ditt företag?

Är internetförbindelsen dedikerad tilldelas all kapacitet endast ditt företag, medan en delad förbindelse distribuerar kapaciteten mellan flera företag i fastigheten. Detta är viktigt att känna till då det kan påverka priset och kvaliteten på tjänsten.

Illustrationen visar ett bildexempel på dedikerad fiberförbindelse.  Detta i form av en byggnad med flera fönster. Till vänster om byggnaden går en röd linje direkt in genom ett fönster. På höger sida av byggnaden går en linje som förgrenar sig in genom flera fönster.

Med en dedikerad fiberlina tilldelas ditt företag hela fiberanslutningens kapacitet, som i exemplet ovan.

Illustrationen visar ett bildexempel på en delad fiberförbindelse.  Detta i form av en byggnad. På vänster sida av byggnaden går en linje som förgrenar sig in genom flera fönster.

Med en delad fiberlina delas kapaciteten upp mellan alla företag i byggnaden, som i exemplet ovan.

Att tänka på när det kommer till delad kontra dedikerad fiber

Med delad internetförbindelse kopplas hela delningsgemenskapen upp mot en switch som fördelar internettjänsten från leverantören. Detta är ett billigare alternativt jämfört med en dedikerad förbindelse. Och prisskillnaden kan vara stor! Men exakt hur stor skillnaden är, är bäst att fråga en rådgivare om.

Med anledning av prisskillnaden är det klokt att fråga sig hur viktig internetförbindelsen är för företaget. Är verksamheten helt beroende av en snabb och stabil lina för att fungera? Då är dedikerad fiber rätt val för dig. Är internet mest till för att kunna hålla webbplats, CRM-system och kundkommunikationen flytande? Då kanske det räcker med en delad förbindelse.

Få hjälp med valet av fiber

Har du svårt att avgöra vilken typ av fiberförbindelse ditt företag behöver? Då kan du höra av dig till någon av Bredband2:s rådgivare. Våra rådgivare har lång erfarenhet av att hjälpa företagare med frågor rörande fiberanslutningen till verksamheten och kan guida dig i valet.

Vill du lära dig mer om hur du kan optimera företagets nätverk ska du ladda ner vår stora fiberguide.

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?