Vad är en DDoS-attack?

ddos-attack-blogginlagg-2020

Varje dag sker DDoS-attacker mot svenska företag. Trots det är kunskapen om attackerna och de skydd som finns på marknaden låg. Låt oss förklara vad en DDoS-attack är och vad du som företagare kan göra för att skydda din verksamhet. 

Överbelastning som vapen

DDoS står för Distributed Denial of Service och är en typ av överbelastningsattack. Ett stort antal datorer skickar förfrågningar till webbplatsen eller systemet samtidigt. Det leder till att webbplatsen eller systemet blir otillgängligt för vanliga besökare. 

DoS- och DDoS-attacker används ibland som synonymer och de är snarlika. Skillnaden är att en DoS-attack görs från en enda dator, medan DDoS-attacker utförs av flera datorer samtidigt. De medverkande datorerna är ofta infekterade med skadlig kod och ofta vet inte ägarna om att deras datorer deltar i attacken. 

Motiven varierar

Syftet med attacken är att kunder eller besökare inte ska komma åt webbplatsen eller tjänsten. En attack kan pågå under allt ifrån en halvtimme till en hel vecka. För företaget bakom hemsidan kan en attack innebära intäktsbortfall och ett skadat förtroende från kunder eller besökare. I vissa fall kan ett företag bli återbetalningsskyldigt om en tjänst inte fungerat för kunden. 

Motiven bakom kända överbelastningsattacker varierar. Det kan handla om allt från “hacktivism”, det vill säga attacker med politiskt syfte, till utpressning eller ren och skär vandalism. Störst på skalan är krigsföring. 

För att gå på djupet med hur en överbelastningsattack fungerar bör du kolla in avsnittet med årets säkerhetsprofil Karl Emil Nikka och Mattias Gyllenvarg från Bredband2 som diskuterar just detta. 

 

Urskiljer trafiken och skyddar

För att undvika DDoS-attacker behövs ett skydd som kan som kan identifiera och blockera farlig trafik. Samtidigt som den ser till att din önskade trafik, till exempel stort kundintag eller intresse för webbplatsen, kan passera ostört. DDoS-skydd finns att köpa som tjänst. Det analyserar trafikflödet och identifierar och stoppar skadlig trafik. Skaffa ett DDoS-skydd och känn dig trygg med att din internetbaserade verksamhet alltid flyter på.

Läs mer om DDoS-skydd

Tips – lyssna på Bli säker-podden!Är du nyfiken på vårt DDoS-skydd?
Kontakta en företagsrådgivare

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?