Vad upphandlar IT-chefen för tjänster om fem år?

blogg-tjanster-fem-ar

Inom en snar framtid kommer nästan hela världens befolkning ha tillgång till internet, en utveckling som påverkar både vår konsumtion och vårt sätt att arbeta. Vi kommer att handla globalt via nätet i ännu större utsträckning och ha möjlighet att jobba hemifrån eller utanför kontoret. Därför måste du som IT-ansvarig se till att både sajten och verksamheten ert företag driver har rätt kapacitet och förutsättningar för att kunna hantera detta.För att kunna prioritera arbetet är det viktigt att du som IT-chef har koll på kommande trender, för att se till att ni inte lägga ned onödig utvecklingstid på projekt som blir omoderna redan innan de har lanserats. Till din hjälp har vi listat några trender som vi förutspår kommer bli viktiga om fem år.

Säkerhetslösningar som möjliggör flexibelt arbete

Det är viktigt att fundera över hur era anställda ska kunna koppla upp sig hemifrån eller från offentliga platser som till exempel caféer. Vilka säkerhetsaspekter och interna VPN-lösningar måste du titta på, för att alla tjänster som era anställda använder ska vara säkra och under företagets kontroll? Det är viktigt att förebygga risker som kan uppstå när de anställda exempelvis arbetar via WiFi i offentliga miljöer. Du vill inte riskera att någon avlyssnar WiFi-trafiken och lyckas komma över lösenord och annan konfidentiell information.

Mycket pekar även på att vi ständigt och automatiskt kommer att vara uppkopplade till internet och företagsnätverket var vi än befinner oss. Detta ställer nya krav på dig som hanterar företagets IT-frågor. Din roll som IT-chef kommer att bli allt mer komplex och kräva att du har flera bollar i luften samtidigt. Därför är det av största vikt att företaget har rätt kommunikationslösningar på plats, för att kunna hantera de större och snabbare förändringar som kommer att krävas av er.

Stabila tjänster för ständig uppkoppling

Utvecklingen går snabbt och mycket hinner hända på kort tid - behov ändras, mål flyttas och omvärlden pressar på. Om fem år kommer kravet på att allting ska vara tillgängligt och konstant online ha ökat ytterligare. Företagens behov av bandbredd och stabilitet kommer vara större än någonsin. Oavsett vilken verksamhet ni har kommer IoT och AI att ha stor påverkan på ert kapacitetsbehov. Om allting ska vara uppkopplat även utanför kontoret måste det finnas enkla, ekonomiska och praktiska lösningar för att ansluta era enheter.

Trådlösa lösningar med hög kapacitet

Trådlösa abonnemang kommer att spela en viktig roll. Därför måste de bli mer prisvärda och enklare att hantera. Vissa städer har infört gratis WiFi-lösningar på allmänna platser som parker och torg, vilket fungerar bra för turister och invånare. Den nu 20 år gamla WiFi-tekniken har dock sina utmaningar och det forskas ivrigt för att kunna implementera en bättre, mer stabil lösning för att ersätta de ständigt krockande WiFi-näten. Tjänster på 1 Gbit/s eller mer kommer framöver att bli mer standardiserade än idag, då det blir allt vanligare att strömma video och backa upp sitt material till en molntjänst.               

Redundans som skapar trygghet

En annan, viktig faktor framöver är tjänsters redundans. Förr eller senare kommer tjänsten att ligga nere på grund av att hårdvaran går sönder, en mjukvaruuppdatering förstör eller att någon gräver av en fiberkabel. Vad som än händer måste företag vara medvetna om riskerna och säkra upp sina verksamheter. Vanligtvis väljer därför större bolag redundanta tjänster som tar över kommunikationen om den primära förbindelsen lägger av. Många chansar dock på att avbrotten blir korta eller aldrig inträffar istället för att säkra sin uppkoppling, vilket nästan uteslutande straffar sig i längden då det är få verksamheter som klarar sig utan bredband en längre tid

Utvecklingen går som sagt snabbt och behoven för kapacitet, stabilitet och trygghet ökar ständigt. Har ditt företag börjat få ordning på de lösningar som behövs för att tillgodose morgondagens behov?

Tips!

Ladda ner guiden "6 avgörande tips vid byte av internetleverantör"

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?