Vad är skillnaden mellan fast-IP och DHCP och vad ska du välja?

På bilden syns en illustration föreställande en statisk ip-adress.

Om du ska skaffa bredbandstjänster till ditt företag kommer du med all säkerhet stöta på begreppen fast IP och DHCP. I denna artikel förklarar vi skillnaden mellan dem och varför det är viktigt att känna till inför valet av leverantör och tjänst.

Om det här med IP-adresser är helt nytt för dig rekommendera vi att du kikar på den här artikeln först.

Fast IP-adress också känt som statisk IP-adress

Låt oss börja med att kika på begreppet fast IP. En fast IP-adress, även kallad statisk IP-adress, är en specifik IP-adress som din internetleverantör tilldelar dig. Denna adress består av samma siffror hela tiden. Det är också denna egenskap som kan vara bra att känna till när du väljer bredbandstjänst och internetleverantör:

Beroende på typ av verksamhet och IT-systemen du använder kan det krävas en fast IP-adress för att saker och ting ska fungera på bästa sätt. Använder ditt företag till exempel egna webbservrar för företagets webbplats? Då kan det vara klokt att välja en fast IP-adress, som alltså inte byts ut om/när servern behöver startas om eller får ett oväntat avbrott.

En bra regel är att alltid höra sig för med den som ansvarar för företagets IT-system om det finns ett särskilt behov av fast IP innan du beslutar om företagets fibertjänst.

DHCP och automatisk tilldelning av dynamiska IP-adresser

Nu till alternativet – DHCP! DHCP är ett nätverksprotokoll som automatiskt tilldelar dina enheter IP-adresser när enheterna aktiveras. Dessa kallas även dynamiska IP-adresser då de förnyas varje gång du startar en enhet, de består alltså inte av samma siffror hela tiden som i fallet med fasta (statiska)IP-adresser. Vilket leder oss till frågan: Skulle din verksamhet påverkas negativt av att IP-adressen byts ut vid exempelvis omstarter, avbrott och avstängningar? Om svaret är nej kan det vara fördelaktigt med en dynamisk IP (DHCP) då det är billigare än fast IP. Detta beror på att antalet tillgängliga fasta IP-adresser är begränsade, vilket innebär ett högre pris.

Vad ska du välja?

Förr var det vanligt att teckna en tjänst med fast IP. Det är dock inte självklart att det behövs, då dedikerade IP-adresser inte alltid är nödvändiga för att tjänster ska fungera idag. Det är dock väldigt viktigt att vara medveten om vad ert eget system kräver för lösning. Kolla därför alltid vilket behov ditt företag har innan du väljer mellan fast IP och DHCP.

Några för- och nackdelar att tänka på:

  • Fasta IP-adresser måste ofta konfigureras manuellt, vilket kan medföra administrativa kostnader om en anställd eller konsult behöver spendera tid på detta. Med DHCP sköts konfigureringen i stort sett av sig själv vad gäller kommunikation mellan enheter och exempelvis routrar.

  • Fasta IP-adresser underlättar arbetet med att driva en egen webbserver. Med DHCP kan det bli problem med att driva en webbserver då IP-adressen byts varje gång enheter och servrar strängs av och startas upp.

  • Det är dyrare med en fast IP-adress på grund av att det bara finns ett begränsat antal. Exklusiviteten kommer med ett högre pris.

Tyckte du att detta var lärorikt?

Då ska du spana in vår guide för fler tips när du ska välja eller jämföra offerter från internetleverantörer.

Ladda ner din guide

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?