meny

WiFi 6 – vilka är fördelarna?

Fiber & nätverk Av Lukas Linell

1 minuters läsning

vorfor-wifi-6

I takt med att vi lever allt mer uppkopplade liv ökar behovet av trådlös täckning och prestanda. Varje ny WiFi-standard ger dig ännu bättre förutsättningar att jobba och surfa, såväl hemma som på kontoret. Låt oss därför berätta lite mer om WiFi 6 – den senaste och mest moderna versionen av trådlöst nätverk. 

 

Vi började surfa trådlöst för lite drygt 20 år sedan, och år 1999 såg begreppet WiFi dagens ljus. Det råder dock delade meningar om vad det står för. Många hävdar att det är en förkortning för Wireless Fidelity. Men grundaren av WiFi Alliance, Phil Belanger, har tydligt deklarerat att "WiFi betyder ingenting. Det är inte en akronym. Det finns ingen betydelse."

 

WiFi kräver en router som trådlöst dirigerar datatrafik till och från dina anslutna enheter. Principen är enkel. Tekniska produkter med stöd för WiFi kan koppla upp sig mot varandra. Det kan handla om allt från datorer och mobila enheter till musikanläggningar och kassasystem.

 

Vad är WiFi 6? 

Varje ny version av WiFi är både snabbare och säkrare än den föregående. WiFi 6 är såklart inget undantag. Det lanserades under hösten 2018 och brukar benämnas som nästa generations trådlösa nätverk.

 

Fyra starka fördelar med WiFi 6

 

Upp till 40 % snabbare

Din internetanslutning blir stabilare och snabbare, oavsett om du sitter vid datorn eller står vid kaffemaskinen. Hastighetsökningen i jämförelse med WiFi 5 beräknas faktiskt ligga på upp till hela 40 procent.

 

Säkrare

Du och dina medarbetare minskar risken att utsättas för digitala angrepp. WiFi 6 är nämligen utrustat med det senaste protokollet WPA3, som bland annat försvårar för angripare att knäcka dina lösenord.

 

Fler enheter

Du kan ansluta fler digitala enheter. Fler användare kan utnyttja internet samtidigt, dessutom med högre hastighet.

 

Längre batteritid

Batteriet på företagets enheter håller längre. Detta eftersom WiFi 6 är betydligt mer energieffektiv än tidigare standarder.

 

Intresserad av en WiFi-lösning med stöd för WiFi 6?

Vi erbjuder WiFi som tjänst med stöd för WiFi 6. Här kan du läsa mer om vår WiFi-tjänst. 

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?