5 saker att känna till om fiberleverans till företag

På bilden syns en lyftkran med arbetare på. Bakgrunden är en blå himmel.

Ska du skaffa en fibertjänst till ditt företag och undrar hur lång tid det tar innan du kan få din fiber levererad? I denna artikel går vi igenom några av sakerna du bör känna till när det kommer till leveransen av företagsfiber. Häng med!

Hur lång är leveranstiden för företagsfiber?

Denna fråga är ungefär lika svår att svara på som frågan om hur långt ett snöre är. Det finns nämligen en mängd olika faktorer som kan påverka leveranstiden av fibertjänster. Det vi kan säga är att om du behöver veta vad som gäller kring leveranstiden för just din beställning av fiber så bör du höra av dig till din internetleverantör och fråga.

Men det finns några saker du bör känna till om leveransen av fiber och vad du själv kan göra för att undvika fördröjningar – läs vidare för att ta reda på vad!

Vilken fiberförbindelse gäller för fastigheten?

För att en internetleverantör ska kunna leverera sin fibertjänst till ditt företag krävs det att det finns en förbindelse mellan fastigheten dit du vill få internet levererat och ett fibernät.

Två exempel på fibernät är: Stadsnät och internetleverantörers egna nät.

Om fastigheten inte är ansluten till ett fibernät (exempelvis ett stadsnät eller stamnät) kommer den förbindelsen att behöva byggas. Detta innebär markarbete så som grävning, kabeldragning, installation av utrustning med mera.

Om fastigheten är anslutet till ett fibernät redan?

Finns det redan fiber draget till fastigheten? Toppen, då har du kommit en god bit på vägen. Men glöm inte att din företagslokal också måste vara ansluten. Är lokalen inte ansluten automatiskt behöver du beställa indragning av stadsnätet via fastighetsägaren eller från ägaren av stadsnätet.

Men det är inte allt; olika fibertjänster kräver olika förbindelser. Därför behöver du känna till om tjänsten du tänker beställa levereras via stadsnätet eller måste ske på annat sätt.

Finns det ett fungerande fastighetsnät?

Utöver anslutningen till ett fibernät behöver det finnas ett fungerande fastighetsnät som förbinder kopplingspunkten (där fiberkabeln går in i fastigheten) och överlämningspunkten (uttaget i din lokal som förser just ditt kontor med internet). Om det inte finns ett fungerande fastighetsnät kommer detta att behöva åtgärdas. Beroende på hur det ser ut i just din fastighet kan detta bli ett större eller mindre arbete. Oftast behöver internetleverantören skicka tekniker till fastigheten för att se hur det ser ut och göra en uppskattning om tiden det kan ta att åtgärda ett fastighetsnät, om så behövs.

Vad kan jag göra för att påverka leveranstiden av fiber till företaget?

Det finns några saker du kan förbereda för att underlätta och förhoppningsvis snabba på processen med fiber till företaget lite grann:

  • Var ute i god tid med din beställning av fibertjänsten om så är möjligt.

  • Om det är en fibertjänst som ska levereras via stadsnätet bör du höra med din fastighetsägare om fastigheten är ansluten till ett stadsnät och vilket stadsnätet är samt vilket uttagsnummer du har i fastigheten.

  • Om fibertjänsten kräver att utrustning installeras i fastigheten behöver du se till att utrymmen dit utrustning ska installeras är tillgängliga för internetleverantörens tekniker.
  • Tänk på att du kan behöva höra med fastighetsägaren om det är okej att använda fastighetsnätet om ett sådant finns och behövs för fiberleveransen. Eller se till att internetleverantören har tillåtelse att bygga samt använda fastighetsnätet om det saknas.

Om du är osäker på var du hittar information om stadsnät och uttagsnummer ska du fråga din fastighetsägare. Detta behövs i regel bara om fibertjänsten levereras via stadsnät.

Få hjälp av en företagsrådgivare

På Bredband2 erbjuder vi stabila och säkra fiberlösningar för såväl stora som små företag och levererar både via stadsnät och vårt eget nät. Hör gärna av dig till någon av våra rådgivare för att prata om just dina behov av företagsfiber. Kontaktvägar hittar du här.

Tyckte du att detta var lärorikt?

Då ska du spana in vår guide för fler tips att tänka på när du ska välja fibertjänst till företaget eller jämföra offerter från internetleverantörer.

Ladda ner din guide

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?