meny

5 saker bostadsrättsföreningen måste tänka på vid val av internet

BRF Av Emil Svensson

1 minuters läsning

På bilden syns ett porträtt av Jesper Fallenius.

Att besluta om internetlösning till bostadsrättsföreningen kan verka som en svår och tidskrävande sak. Därför bad vi Jesper Fallenius, expert på fiberlösningar till bostadsrättsföreningar hos Bredband2, om fem viktiga saker att tänka på.

 

Ta del av våra samlade tips för val av internet genom att ladda ner vår lättsmälta guide för bostadsrättsföreningar.

 

Jespers fem viktigaste saker att tänka på:

  1. Ska du teckna ett individuellt avtal eller ett gruppavtal? Med ett individuellt avtal får de boende möjligheten att själva välja operatör. Ett gruppavtal å andra sidan är ett billigare alternativ, där alla boende väljer samma operatör. Vilken fördel är viktigast för er?

  2. Ska du använda CAT6 eller fiberkabel? CAT6 (Kategori 6-kabel) är en kabel som ska klara av överföringshastigheter upp till 8 Gbit/s, vilket duger gott för en mindre förening. Men hos en större förening kan fiberkabel vara att föredra. Här tycker jag att du bör fundera på om en lösning kan vara att välja CAT6, men att säkra upp genom att lägga till en fiberkabel vid installationen för framtiden.

  3. Hur snabbt bredband behövs egentligen? Det här är en vanliga fråga jag får från styrelsemedlemmar. Sanningen är att de allra flesta klarar sig bra med 100/100 Mbit/s men med tanke på att många nu jobbar hemifrån, streamar underhållning och spelar datorspel så ökar efterfrågan på 250/250 Mbit/s allt mer.

  4. Hur tänker du kring långa eller korta avtal? Mitt råd är att fundera på om din förening är i störst behov av flexibilitet eller fasta och lägre priser. Längre gruppavtal ger nämligen lägre pris och säkrar dessutom priset för den aktuella avtalsperioden. Med kortare avtal får föreningen flexibiliteten att förändra förutsättningarna vad gäller leverantör, pris och hastighet. Vilket är viktigast för din förening?

  5. Jag ser att många köper TV i samband med att man bygger ett nytt fastighetsnät. Tänk dock på att TV-kvalitén oftast blir bättre då bredbandet försvinner från koaxialkabeln. Det finns också stora möjligheter att förhandla ned priset hos den nuvarande TV-leverantören när konkurrenter dyker upp via det nya fastighetsnätet. Eller ska man rentav sluta köpa TV och låta de boende själva lösa det? Detta är något ni behöver ta ställning till.

Är tiden knapp och beslutet svårt?

Ladda ner din internetguide för bostadsrättsföreningar. I den får du lättsmält kunskap om allt som krävs för att skaffa en stabil, prisvärd och hållbar internetlösning till föreningen. Guiden är givetvis gratis!

 

Ladda ner din guide

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?