Hej företagare – du missar väl inte 1,5 miljoner potentiella kunder och medarbetare?

Fotografi på Joakim Jardenberg med två illustrerade mobiler i bakgrunden.

Hans Jørgen Wiberg var en 25 år ung och lovande dansk möbelsnickare, när han 2012 fick en diagnos som med all sannolikhet skulle leda till att han blev blind. Han började genast fundera på all hjälp han kunde få via digitala verktyg, men insåg också att något saknades. Hur skulle han kunna läsa bäst före-datum på mjölkförpackningen, hur skulle han kunna veta vilken av tröjorna i garderoben som är den röda? Små vardagliga utmaningar, alltså.

När en vän visade honom hur hen använde videosamtal för att ”låna en väns ögon”, insåg Hans Jørgen att det här borde gå att skala upp. 2013 presenterade han idéen på ett TedX. Ett gäng smartskallar anslöt och 2015 lanserades appen Be my eyes. Idag möts 153 025 blinda med ett vardagsbehov av ett par ögon och 2 834 222 hjälpsamma seende i appen. Allt är gratis, allt är frivilligt, allt är … rent ut sagt, magiskt. Eller som Hans Jørgen själv uttrycker det, appen visar hur ”small acts of kindness” får ”global impact”. 

 

Be my eyes visar på styrkan av människa och maskin i samverkan. Den visar att internet oftast är ett väldigt vänligt och hjälpsamt ställe, och den visar den oerhörda kraften i hur saker kan skala upp på internet. Men den visar också på två lärdomar som alla företag kan dra:

  • De framgångsrika lösningarna idag involverar alla. När jag intervjuade Katherine Maher, CEO på Wikimedia Foundation och i praktiken VD på Wikipedia, formulerade hon det som ”Don’t build for users, build with people”.
  • Se inte funktionsnedsättningen, utan se kompetensen, resursen och det annorlunda perspektivet. Mångfald i sin bredaste betydelse är en förutsättning för framgång 2019.Bild med citatet "Don't build for users, build with people".

Tillgänglighet i vår samtid

Men låt oss backa bandet och lite mer konkret prata om ordet ”tillgänglighet” i vår digitaliserade samtid. Oftast handlar det om företeelser som att Google gett oss tillgång till all världens information eller att Facebook gett oss tillgång till 2,4 miljarder nya vänner. Och det är så klart hur relevant som helst, det är i sanning en utjämnande och demokratiserande kraft.

Jag har sett exempel på hur den som lever i en lantlig by i Centralafrikanska republiken – världens fattigaste land – har tillgång till samma läromedel och samma professorer som den som studerar på Harvard i USA. Eller hur e-handlaren i den lilla norrländska bruksorten piskar rumpa med butiken på fina gatan i Stockholm. Allt som behövs är internet.

Men tillgänglighet är också ordet som beskriver hur väl något fungerar för människor oavsett funktionsförmåga. Hur tekniken möjliggör delaktighet för alla. Och i den betydelsen har digitaliseringen nästan gjort ännu större skillnad, redan, och så mycket mer väntar runt hörnet.

Digitala hjälpmedel i din mobil

Några aktuella exempel för den med nedsatt hörsel: Min Android-mobil kan med en enkel knapptryckning börja tolka allt som sägs runt omkring mig och skriva ut det som text. Funktionen introducerades plötsligt över en natt, som en uppdatering av mjukvaran, och fungerar nu riktigt bra på över 70 språk. Min iPhone är ett utmärkt komplement till en modern hörapparat, men kan också göra mycket för den som börjar höra dåligt tillsammans med det vanliga headsetet.

På samma sätt arbetar alla de stora teknikföretagen, och även plattformar som exempelvis Facebook och Google, för att hjälpa den som är blind eller med synnedsättning, den som har svårt med motorik och rörelse, den som har en kognitiv funktionsvariation – och snart sagt vilken diagnos eller särskild utmaning man kan tänka sig. Och inte minst, det saknas heller inte appar och tjänster för den som ”bara” behöver varva ner, eller få hjälp med koncentrationsförmågan. Digitalt välmående i bredare perspektiv bor granne med tillgänglighetsarbetet. 

Illustrerade ögon, varav ett är öppet och ett är stängt.

"Internet är ett verktyg för integration och samhällsinkludering"

Men ta det inte bara från mig och teknikjättarna. Undersökningen Svenskarna med funktionsnedsättning och internet är tydlig. Internet och digitaliseringen betyder närmast obeskrivligt mycket för den med särskilda utmaningar. Och Åke Modée, Institutet för Analys och Utveckling, skrev redan 2009 i studien Internet för alla att: ”Desto fler som är digitalt delaktiga desto större blir samhällsvinsterna. För många ger Internet ökad livskvalitet. För alla är det ett verktyg för integration och samhällsinkludering” och ”Internet blir ett allt viktigare redskap för att skapa arbetstillfällen, som gör oss konkurrenskraftiga i det globala kunskapssamhället.”

Och det där sista är något som svenska företag fortfarande har att upptäcka. När uppskattningsvis över 1,5 miljoner svenskar berättar att de upplever någon form av funktionsnedsättning, då duger det inte att sakna förståelse för vilken resurs de är. Där de flesta företag har en jämställdhetsplan för att se till att kvinnor och män får samma förutsättningar är det sämre ställt med de aktiva åtgärderna för personer med olika funktionsförmåga. Och den dörren behöver öppnas. Nu! 

Alla kan göra något

Men jag menar också att alla kan göra något och att det första steget är det viktigaste. Så, testa Be my eyes, jag lovar att det är en lärande upplevelse. Läs mer om hur det fungerar, och bli en del av det här fantastiska nätverket idag – oavsett om du kan ge eller behöver hjälp. För det är så här internet är tänkt att fungera när det fungerar som bäst. Vi ses där.

Läs också "Joakim Jardenberg: 'Tänk om skolan kunde låta varje barn vara sitt bästa jag"

Kontakta en företagsrådgivare

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?