Hur är det att vara kvinna i techbranschen?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Hur är det att vara kvinna i techbranschen?</span>

I samband med rapporten Unga Kvinnor och Tech och vårt stipendium Upptech Framtiden vill vi ta tillfället i akt och belysa en av våra fantastiska kvinnor inom tech, och höra hennes perspektiv om hur det är att vara kvinna i en bransch som till största delen består av män.

Rebecca är 30 år och jobbar hos oss som UX/UI designer. UX och UI står för User Experience respektive User Interface. Att jobba med UX/UI-design innebär alltså att man arbetar med design och utformning av användargränssnitt på till exempel en hemsida, för att användaren ska få en så bra, smidig och trevlig upplevelse som möjligt. Arbetet omfattar allt från research, till användartester, design och i vissa fall även implementering. 

Vad fick dig att intressera dig för UX/UI-design?  

Jag har alltid tyckt att inkludering varit väldigt viktigt. När jag började jobba som webbutvecklare/designer för nästan 10 år sedan fick jag upp ögonen för det som kallas accessibility, och hur man designar och utvecklar digitala produkter som kan användas av alla – på samma villkor. Användarvänlighet är en stor del av detta, och på så sätt fick jag även upp ögonen för UX som område. Sedan dess har jag vidareutbildat mig inom ren UX-design, och nu jobbar jag med det detta riktigt spännande område på heltid! 

Vad är det bästa med ditt jobb?  

Det bästa med mitt jobb är att jag får vara delaktig i alla möjliga typer av processer, och team som spänner över många avdelningar och områden. Jag älskar problemlösning, och som UX handlar en stor del av ens arbete om att lyssna och förstå människorna omkring en. Man har alltid användarnas behov i fokus, men måste även ta hänsyn till behoven hos sina kollegor, och väva samman detta till den ultimata lösningen. Det är både roligt och utmanande! 

Vad var din uppfattning om techbranschen innan du började arbeta i den?  

Jag trodde att branschen skulle vara väldigt ”nördig”, och det tycker jag faktiskt fortfarande! Däremot är inte alla klassiska fantasy-nördar som mig så klart, utan det kan verkligen handla om allt möjligt. T.ex. fotboll, AI, färglära, eller typ kaffe. Techbranchen präglas av en väldigt stor nyfikenhet, och det är verkligen fantastiskt att jobba med människor som har så mycket kunskap och intressen om massa olika ämnen. 

Hur är det att vara kvinna i en bransch som till största delen består av män?   

I början var det kämpigt! Som ung upplevde jag att jag behövde slåss extra mycket för att bevisa min kompetens – något som mina manliga kollegor aldrig behövde göra i samma utsträckning. Mina chefer har alltid varit stöttande, men det är så mycket av ojämställdheten som går obemärkt förbi när man själv inte upplever den. Det är därför det är så viktigt med olika perspektiv i ledande positioner. 

Nu när jag blivit äldre har mina erfarenheter gjort mig både orädd och självsäker, men min förhoppning om framtiden är att unga kvinnor ska kunna ta plats på sina egna villkor – oavsett om man är en person som gärna armbågar sig fram, eller om man föredrar en snällare jargong. Och ju mer jämställdhetfrågorna får ta plats, desto snabbare tror jag att vi närmar oss den framtiden! 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?