Hur ska jag välja Antivirus för företag?

På bilden syns en illustration i rött, rosa och lila. Illustrationen föreställer en sköld och virus som studsar mot den.

Att välja rätt säkerhetslösning till företaget kan vara en djungel. Därför ska vi i denna artikel reda ut några av sakerna du bör ha i åtanke när ditt företag ska skaffa ett antivirusprogram, virusskydd eller annat IT-skydd.

Vad är ett antivirusprogram?

Antivirusprogram är program som söker, tar bort och reparerar filer som infekteras av virus. Idag har dock antivirusprogram, eller antivirus som de kort och gott kallas, fått en mycket bredare betydelse. 

I dag klumpas de flesta IT-säkerhetsfunktionerna och programmen ihop under begreppet antivirus eller virusskydd. Men det finns flera skillnader mellan de olika IT-säkerhetsprogrammen som finns tillgängliga idag.

Visste du till exempel att det är skillnad på ett antivirusprogram, en brandvägg, ett DDoS-skydd, och ett DNS-skydd? Du kan läsa om skillnaderna i vår jubileumsartikel om säkerhetspaketet TRYGG.

Varför ska företaget ha ett antivirusprogram?

Precis som i användandet av en hemdator kan företagets datorer infekteras av virus genom nedladdningar av skadliga program. 

Inte sällan riktar sig cyberbrottslingar mot små och medelstora företag genom att skicka nätfiskemejl med länkar eller bilagor som infekterar mottagarens dator och dess filer om mottagaren laddar hem och öppnar det skadliga programmet som finns bakom länken eller bilagan.

Ett antivirusprogram kan söka upp, reparera och ta bort infekterade filer. Detta är en väldigt viktig säkerhetsfunktion som idag är ett måste för enheter på såväl företag som hos privatpersoner. Med detta sagt är det viktigt att ett företag inte enbart använder sig av antivirusprogram för att skydda sin verksamhet.

Vilket antivirusprogram ska jag välja till företaget?

Det finns en uppsjö av antivirusprogram att använda sig av. Tänk på att om du skaffar ett renodlat antivirusprogram så behöver du komplettera det med flera andra säkerhetstjänster för att få till ett komplett skydd av din IT-miljö. 

Vår rekommendation är att du skaffar en säkerhetslösning som erbjuder allt från brandvägg till DNS-skydd, antivirusskydd och VPN-tunnlar i ett komplett paket. Så när du eller dina medarbetare exponeras för olika typer av säkerhetshot, så skyddas företagets IT-miljö i flera lager.

Ett bra exempel på ett säkerhetspaket där antivirusprogrammet ingår i fler-lager-skyddet är säkerhetspaketet TRYGG

Vill du lära dig mer om IT-säkerhet för företag?

Då ska du läsa artiklarna Tre vanliga hot mot IT-säkerheten! och Vad är IT-säkerhet?

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?