Publika WiFi – en riskfylld historia

Tre kvinnor är uppkopplade via publikt wifi på en bar

Att få tillgång till publika trådlösa nätverk är enklare än någonsin. Detta till följd av att fler kaféer, flygplatser och hotell erbjuder öppna nätverk. Men det finns vissa saker som bör tas i beaktning innan du kopplar upp dig. 

Distansarbete, tjänsteresor och begränsad mobildata är några anledningar till att vi väljer anslutning via publika WiFi-nät. Men den öppna anslutningen är inte riskfri. Enligt utbildningsföretaget Nikka Systems finns det två primära risker med publikt WiFi.

Först och främst kan anslutningarna kapas, vilket innebär att angripare kan styra om trafiken så att den går till en falsk webbplats med syfte att lura av dig dina lösenord. Ansluter du via HTTP löper du stor risk att bli kapad. Vid anslutning via HTTPS får du åtminstone en varning om vad som komma skall.

För det andra innebär det att personer som är fysiskt närvarande kan avlyssna trafiken. Såväl WiFi-gäster som den som driver det kan se de webbplatser som du besöker samt all information som du utbyter okrypterat. Detta gäller vid HTTP-anslutningar. Vid HTTPS-anslutningar kan personerna enbart se vilka webbsidor som du besöker och hur mycket data som du utbyter med dem.

Lösning – en krypterad anslutning till verksamheten

Givetvis finns det ett sätt att nyttja en publik anslutning utan att bli kapad eller integritetskränkt. Lösningen stavas VPN. Genom att tunnla trafiken via en krypterad anslutning från din dator till företagets kontor kan du surfa tryggt och säkert. Varken WiFi-gästerna eller den som driver nätverket kan se vilka webbsidor som besöks eller informationen som utbyts med dem. De kan endast se att du ansluter till en VPN-tjänst.

Dessutom kan du förenkla ditt arbete genom att få åtkomst till företagets egen IT-miljö och tillgång till lokala företagsresurser som skrivare och filservrar. 

Ladda också ner IT-säkerhetsguiden och ta reda på:

  • Hur du garderar dig mot säkerhetsbrister
  • Vad användarna kan göra för att minimera risker
  • Hur du upptäcker säkerhetshot
  • Vilken typ av brandvägg du ska ha
  • Hur du säkerställer ett IT-skydd med hjälp av lager

Ladda ner din guide >

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?