Så undviker du att drabbas av musarm

Illustration av en abstrakt datormus.

I denna artikel får du som arbetar framför en dator tips på hur du undviker att drabbas av musarm. Dela artikeln med dina kollegor för att bidra till en bättre arbetssituation både hemma och på kontoret.

Anledningen till att många drabbas av musarm

Om du arbetar långa dagar framför en dator på kontor eller hemifrån löper du risk att drabbas av vad vi till vardags kallar musarm. Det är i själva verket ett samlingsord för en mängd olika besvär i underarmen och handen. Den vanligaste anledningen till musarm är en dålig arbetsställning med ensidig belastning.

Musarm-1

Tips på hur du undviker att drabbas av musarm

Det finns framför allt tre saker du vill göra för att undvika musarm:

1. Ha alltid datorskärmens ovankant i ögonhöjd.

Musarm-2

2. Sitt med ett svankstöd.

Musarm-3

3. Smartphonen har blivit ytterligare en anledning till att många drabbas av musarm och andra besvär. När du använder din smartphone ska du tänka på att inte sitta med krökt nacke. 

Musarm-4

Genom att hålla på dessa tre regler hamnar nacken i rätt position och du undviker att hamna i en position med framskjutet huvud eller med huvudet helt framåtböjt. Dessa positioner belastar nämligen nacken till den grad att det kan ge upphov till musarm.

Tänk på följande

Du ska helst inte arbeta framför en laptop utan hellre koppla upp dig på en separat skärm eller använda ett laptopstöd, löst tangentbord och mus. 

Annars riskerar du att sitta med din laptop en bit in på bordet och underarmarna vilande på bordet. Detta ger en kraftig protraktion av nacken och en framåtböjning av bröstryggen vilket kan leda till musarm.

Kör du utan stöd för handlederna och underarmarna? Då riskerar du överbelastning av underarmsmuskulaturen vilket du kan få om du är alltför aktiv med fingrar och handleder.

Tänk också på att inte lyfta handlederna när du tänker. Vila dem hellre mot tangentbordet. Annars är underarmsmuskulaturen alltid aktiv, såväl när du skriver som när du tänker.

Sist men inte minst, se till att ta små micropauser och rör på dig. Det finns massor av klipp på exempelvis YouTube för hur du kan stretcha dina axlar, armar och nacke under arbetsdagen.

Är hemarbete det nya normala?

Att arbeta hemifrån eller på distans innebär också en hel del ansvar, inte bara gentemot din kropp och hur den mår. Du har också ett ansvar för att hålla dina enheter och företagsfiler skyddade. Läs därför vår artikel om Fem saker att tänka på vid hemarbete i vilken du får guidning till ett tryggare hem- och distansarbete.

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?