meny

Tips på en säkrare digitalisering av företaget

En företagare lär sig om säkerhet i samband med digitalisering framför sin laptop.

Fler och fler företag väljer att digitalisera sin verksamhet genom utveckling av webbplatsen, digitala verktyg för kundresan och med större fokus på användarvänligheten. Detta går helt i linje med dagens konsumtionsmönster när allt fler handlar produkter och tjänster på nätet. Men det innebär också en stor risk för företagets säkerhet.  

 

Ökad tillgänglighet men större risker

Att finnas där kunden finns, det vill säga på nätet, innebär ett större behov av just digitalisering. Men med digitalisering kommer också ett större behov av säkerhet. Ju mer digitaliserad kundresan blir desto större risk att känsliga uppgifter får fötter och att säkerhetsbrister utnyttjas.

 

I detta blogginlägg går vi igenom några av de saker som du bör tänka på inför digitaliseringen av ditt företag. Med det sagt finns det även andra åtgärder att vidta. Utöver att ta del av våra tips kommer du att vilja komplettera dessa med säkerhetspaketet TRYGG som skyddar i flera lager och mot olika attacker. Vi kan inte nog poängtera hur viktigt detta är i dagens digitala klimat. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap är bästa försvar

För att kunna skydda ditt företag och dina kunder krävs en baskunskap om vilka hot och brister som kan utnyttjas i din IT-miljö. En bra start är att ta del av vår företagsblogg där vi har samlat kunskap om hur du skapar en säker IT-miljö för företaget och kunder. Är ditt företag i behov av rådgivning så rekommenderar vi också att du kontaktar en av våra företagsrådgivare.

 

Kontakta en företagsrådgivare

 

Tre tips för en trygg kundupplevelse online

Idag är det oftast på företagets webbplats som kontakten och relationen med kunder byggs. Som företag är det ditt ansvar att kunden känner sig trygg på din plattform. Se därför till att all information som kunden uppger på webbplatsen är skyddad från utomstående genom att tänka på följande:

 

  1. Använd säkerhetsprotokollet HTTPS så att överföringen av känslig data krypteras.
  2. Kontrollera att webbplatsen, dess tillägg och säkerhetsfunktioner är uppdaterade. 
  3. Se till att information på webbplatsen är korrekt och att länkar hålls uppdaterade.

Vanliga säkerhetshot mot företag

Nätfiskeattacker är ett av de största hoten mot företag idag. Enkelt förklarat är det ett sätt för kriminella att lura till sig känsliga uppgifter som kan skada företaget och deras kunder. Den vanligaste formen på en nätfiskeattack är genom e-post. Idag är nätfiskemejl väl kamouflerade och ser ofta ut att komma från legitima avsändare. Men i innehållet gömmer sig länkar till falska webbplatser för att lura av dig inloggningsuppgifter. Det kan också ske genom bifogade filer som infekterar användarens dator med skadlig kod. Det är därför viktigt att alla på företaget vet hur de känner igen nätfiskemejl, falska webbplatser och hur de kan skydda företaget från att drabbas.

 

För att skydda dig och dina medarbetare från nätfiskeattacker har vi gjort en guide med allt du behöver känna till. Guiden är gratis att ladda ned och kan delas med kollegorna.

 

Ladda ner guiden här

 

Utpressningsattacker är något som ökar lavinartat i Sverige. Det blir också allt vanligare att dessa attacker riktas mot små och medelstora företag. Utpressningsattackerna går ofta ut på att kryptera företags filer och system, vilka blir otillgängliga för företaget, tills det att en lösensumma betalas. En annan metod är att hota företag med att läcka känslig kunddata om företaget inte betalar en lösensumma. Tips på hur du kan skydda dig mot detta hittar du i blogginlägget Sjufaldig ökning av utpressningsattacker – så skyddar du verksamheten.

 

DDoS-attacker är en typ av överbelastningsattack som gör att dina kunder inte kan komma in på företagets webbplats. Utförandet av en DDoS-attack sker genom att ett större antal internetanslutna enheter skickar förfrågningar till webbplatsen samtidigt. Webbplatsen blir då överbelastad och otillgänglig för vanliga besökare. Ta del av blogginlägget Vad är en DDoS-attack för att  lära dig hur du känner igen en sådan attack och hur du kan skydda ditt företag.

 

En lyckad digitaliseringsresa ger trygga kunder

Även om ett företags digitaliseringsresa kan kännas som en lång och krokig väg finns det stora fördelar. Att på ett användarvänligt sätt kunna underlätta kundens kontakt med företagets produkter och tjänster kan i vissa fall vara avgörande för ett företags överlevnad. Men om kundens uppgifter och interaktion med företagets webbplats är oskyddat så kan det innebära stora konsekvenser för företaget. Så tumma inte på säkerheten och stort lycka till med ditt företags digitalisering!

 

Läs mer om hur du kan skydda företaget mot digitala attacker.

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?