När det gäller IT-säkerhet sticker många företagare huvudet i sanden och hoppas på det bästa. Det kan bero på kunskapsbrist, en strävan att hålla nere kostnader eller helt enkelt fokus på annat. Detta är dock ingen klok strategi. Cyberkriminella kan ställa till med rejäla problem om de kommer in i dina system. Här får du tips på några konkreta åtgärder som minskar risken att drabbas.
Virustotal skannar brett
Genom sin goda förmåga att skanna potentiellt skadliga program har Virustotal blivit en populär tjänst inom IT-säkerhetsvärlden. Vad är det då som gör tjänsten så bra? När du laddar ner ett program kan du enkelt köra det genom Virustotal där det skannas av flera olika antivirusmotorer. Om någon av dessa motorer meddelar att programmet är skadligt ska du se upp och vara försiktig. Skulle du få varningar av flera olika motorer är det en tydlig indikation på att du bör undvika att köra programmet på din dator.
Viktigt att tänka på är att Virustotal samlar in all data du skickar. Ladda därför inte upp personliga brev eller annan privat information. En bra tumregel är att enbart ladda upp applikationer som du misstänker kan vara skadliga.
Virustotal är utan tvekan ett bra verktyg för att undvika skadeprogram. Tjänsten bör dock inte ersätta ett antivirus. Varför? Faktum är att ett program inte behöver vara skadligt vid nedladdning, men ändå kan bli det efter ett tag. Med Virustotal skannas programmet bara i samband med installation – medan ett inbyggt eller installerat antivirus övervakar all aktivitet hela tiden.
Håll koll på lösenordsläckor med Have I Been Pwned
Många användare väljer samma lösenord på flera olika webbplatser. När den australiensiske säkerhetsexperten Troy Hunt insåg hur vanligt detta är utvecklade han tjänsten Have I Been Pwned. Där kan du som användare ta reda på om ditt lösenord, knutet till din mejladress, funnits med i någon tidigare lösenordsläcka.
Upplägget är väldigt enkelt. Du surfar in på sajten Have I Been Pwned och skriver in din mejladress i sökfältet. Direkt efter får du svar på om din adress har förekommit i någon läcka. På sajten kan du också välja att få en notis om din mejladress skulle dyka upp i framtida lösenordsläckor. Enkelheten, pricksäkerheten och att tjänsten är helt kostnadsfri, har gjort Have I Been Pwned till ett samlingsnav för världens alla lösenordsläckor.
Trygg hjälp med No more ransom
Ett av de största och mest snabbväxande hoten mot företag är utpressningstrojaner eller ransomware. Dessa trojaner krypterar dina filer, vilket gör det omöjligt för dig att nå informationen på din dator.
Hur ska du och dina medarbetare agera om företaget utsätts för en utpressningsattack? Först och främst rekommenderar vi att aldrig betala den lösensumma som utpressarna kräver. Det är helt enkelt en allt för riskabel väg att gå. Vi har sett flera exempel där företag ändå inte fått tillbaka sina filer och blivit blåsta på pengar.
Istället kan du rapportera in problemet på webbplatsen No more ransom och få hjälp med att låsa upp datorn och dekryptera drabbade filer. Med No more ransom har du alltså möjlighet att få tillbaka dina filer utan att behöva betala en krona. Tjänsten har hittills hjälpt cirka 200 000 användare som drabbats av ransomware. Prova du också!
Vi hjälper dig
Vill du veta mer om fiber, tillgänglighet och vilka IT-säkerhetslösningar som passar just ditt företag? Kontakta oss!