meny

Tips för dig som återgår till kontoret

Digitalt arbetsliv Av Emil Svensson

2 minuters läsning

På bilden syns en man och en kvinna vid ett bord framför ett fönster. I förgrunden syns en grön växt i en blomkruka.

Många återgår nu till kontoren efter att ha arbetat hemma under pandemin. Det innebär såklart många omställningar, både positiva och negativa. För att underlätta återgången kommer här ett par digitala tips som kan vara bra att ta del av inför den nya situationen. 

 

Stör ej

Efter en lång tid av hemarbete har många vant sig av med att kollegor dyker upp vid skrivbordet för att låna vår uppmärksamhet. Låt inte detta bli ett störningsmoment vid tillbakagången. De flesta chattverktyg som används inom företag och organisationer har en funktion som gör det möjligt att markera sin tillgänglighet, frånvaro och särskilda status. Detta är något som kan behövas även nu när vi går tillbaka till kontoret. Markera din status som Stör ej om du inte vill ha kollegan på besök vid skrivbordet när du verkligen behöver koncentrera dig. Att flagga för att du är upptagen i er gemensamma digitala kalender är en annan bra metod. Glöm inte att uppmärksamma dina kollegor på ditt nya flaggningssystem.

 

Flexibiliteten

Kommer du sakna flexibiliteten nu när normen på din arbetsplats är att jobba på kontoret? Även om ergonomiska möbler är toppen och kollegor oftast underbara så kommer många ha svårt att släppa den flexibilitet det inneburit att kunna arbeta hemifrån. Så se till att uppmärksamma din arbetsgivare på om du behöver arbeta hemma någon dag i veckan för att få ihop livspusslet och kunna jobba lite mer ostört. Men glöm inte att göra dig tillgänglig med företagets chattvektyg, videomöten och andra digitala verktyg som du lärt dig arbeta med under pandemin och på så sätt visa att flexibilitet är givande istället för hämmande. Behöver du övertyga chefen om att hemarbete är något bra? Då ska du spana in den här undersökningen om hemarbete från Netigate som visar att produktiviteten ökar i och med hemarbetets flexibilitet.

 

IT-säkerhet på kontoret

Ta med säkerhetstänket från distansarbetet in på kontoret. Tänk på att den fysiska platsen som kontoret är kan ge en falsk känsla av trygghet när det kommer till IT-säkerheten. Därför måste du fortfarande vara uppmärksam på vad du klickar på för länkar, var du skriver in dina inloggningsuppgifter och vilka program du laddar ner till arbetsdatorn. Med andra ord: Tumma inte på säkerheten bara för att du är tillbaka på kontoret. 

 

Att fortsätta arbeta hemifrån

Om du tillhör den grupp som hädanefter kommer fortsätta arbeta hemifrån som en del av det nya normala rekommenderar vi att du spanar in de här tipsen på digitala knep för hemarbetare.

 

Fler digitala tips i nyhetsbrevet

Tycker du att denna artikel varit till nytta? Kanske kan du dela den med din närmaste chef för att inspirera till en bättre arbetssituation? Och du, missa inte att du kan prenumerera på vårt nyhetsbrev vilket är proppfullt av bra digitala tips för företag! Fyll i din e-postadress längst ner till höger på denna sida för att prenumerera.

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?