meny

Behöver företag en VPN-tjänst?

Digitalisering Av Emil Svensson

1 minuters läsning

På bilden syns två ljusa händer som knappar på ett tangentbord. Tangentbordet ligger på ett ljust skrivbord i furu.

Vad är en VPN-tjänst för företag? I denna artikel reder vi ut begreppet VPN och förklarar fördelarna, användningsområdena och om ditt företag verkligen behöver en VPN-tjänst.

 

Vad är VPN för företag?

VPN är en förkortning av Virtuellt Privat Nätverk och är en teknik som används för att skapa en säker förbindelse mellan två punkter i ett datanätverk. Ett vanligt missförstånd om VPN-tjänster är att det enbart är fildelare och personer som vill dölja något som använder dem för att maskera sin IP-adress eller förställa sin geografiska position. Verkligheten är den att det finns många anledningar till att använda sig av en VPN-tjänst. Inte minst gäller detta för företag som är måna om sin IT-säkerhet. Det finns flera VPN-tjänster som är särskilt framtagna för att nyttjas av just företag ur bland annat ett IT-säkerhetsperspektiv. 

 

Behöver företag använda VPN-tjänster?

Det finns flera anledningar till att många företag använder sig av en VPN-tjänst. Tänk dig exempelvis ett företag med flera kontor runt om i Sverige. Med en VPN-tjänst kan företaget koppla samman kontoren via ett säkert privat nätverk så att alla medarbetare tryggt kan använda flera kapacitetskrävande applikationer utan märkbara fördröjningar. Visste du att Bredband2 utöver sina fibertjänster också levererar denna typ av VPN-tjänst? Läs mer om Bredband2:s VPN för företag här!
 

VPN-tjänst för distansarbete?

En annan anledning till att använda sig av en VPN-tjänst är om företaget har medarbetare som arbetar på distans. På Bredband2 har vi en VPN-lösning som vi valt att kalla just Distansarbete. Den ingår för övrigt i produkten Brandvägg plus då den fyller en viktig säkerhetsfunktion. Här används VPN-tjänsten som en säkerhetsåtgärd för att säkra förbindelsen mellan den distansarbetandes dator och företagets IT-resurser.

 

Att som distansarbetare koppla upp sig på publika nätverk, som kan avlyssnas, medför en IT-risk för företaget. Därför bör alla som har åtkomst till företagets IT-resurser vara uppkopplade via en VPN-tjänst så som Distansarbete.  Vad denna typ av VPN-tjänst gör är att kryptera datan som skickas till och från den distansarbetandes dator. Den tillåter också den distansarbetande att komma åt företagets servrar och IT-resurser på ett IT-säkert och smidigt sätt. Läs om tjänsten Distansarbete här.

 

Få fler tips på hur du digitaliserar företaget

3 säkra sätt att tillgängliggöra ditt företags uppkoppling

 

5 viktiga saker att tänka på vid hemarbete

 

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?