Darknet — vad händer på internets baksida?

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Darknet — vad händer på internets baksida?</span>

Du kanske har hört talas om Darknet? Den dolda delen av nätet där anonyma besökare köper och säljer olagliga varor och tjänster. I takt med att allt större del av brottsligheten sker på nätet kan det vara bra att ha lite koll. Visste du till exempel att cyberbrottslingar som tar sig in i dina system kan hyra ut din server till andra kriminella? 

Darknet är ett problem som måste tas på allvar. Här möts köpare och säljare av vapen, droger, information som ID-handlingar och annat helt utan insyn. All aktivitet sker anonymt och informationen är krypterad, vilket gör det svårt för polis och myndigheter att komma åt brottslingar.

Företagsservrar utsätts för intrång 

Som företagare vill du till varje pris undvika att obehöriga får tillgång till dina system. Det kan stå dig och företaget dyrt, på många olika sätt. 

En angripare som lyckas ta sig in i ditt företagsnätverk kan till exempel:

  • Komma åt affärskritisk information
  • Sälja din data eller serverkapacitet vidare till andra kriminella
  • Förbereda riktade attacker mot ditt företag 

Att cyberbrottslingar allt oftare attackerar, utnyttjar och till och med hyr ut företags servrar på Darknet är inga goda nyheter. Du kan läsa mer om det i en rapport som IT-säkerhetsföretaget Trend Micro nyligen släppt. 

Frågeställningar att fundera över 

Vi på Bredband2 jobbar målmedvetet med att skydda våra kunders affärer. Hur ser säkerheten ut på ditt företag? Här kommer några punkter som du och dina kollegor kan diskutera — kanske redan på nästa veckomöte.

  • Vad är det värsta som skulle kunna hända om ditt företag blir kapat?
  • Vad händer om en angripare får tillgång till er interna chatt eller e-post?
  • Hur länge kommer företaget att stå still om ni drabbas av en utpressningstrojan?
  • Hur ser era säkerhetskopieringsrutiner ut? 
  • Hur mycket skulle det vara värt att undvika dessa risker? 

Läs mer om säker IT-användning på jobbet här.

Vi hjälper dig 

Vi hjälper dig gärna med rådgivning kring IT-säkerhet och ger dig förslag på vilka lösningar som kan passa just ditt företag.

Kontakta en företagsrådgivare

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?