Vi frågade vår kollega, tillika tech-fantast, Marko vilka trender företagare inte får missa. Vilka blir de nya innovativa sätten att förbättra verksamheten? Med denna lista över fem trender att hålla koll på kan du förbereda dig och företaget för framtiden.
Markos första tips för dig som vill utveckla företaget i takt med teknikens framfart är att hålla dig uppdaterad på AI-fronten.
– Artificiell Intelligens kan idag analysera text, tal, bild och video mycket bättre än tidigare samtidigt som AI kan hitta mönster och förstå samband bättre än oss människor, säger Marko.
Och det är just i komplexiteten AI kommer hjälpa oss mest, med de tusentals röda trådarna som vi kan ha svårt att koppla ihop.
– En annan stor fördel med AI är att den aldrig blir trött, är känslig för buller eller sjukdomar. Allt monotont och repetitivt arbete kommer AI göra bättre än oss människor.
Marko menar också att i allt från logistik, med självkörande taxibilar, lastbilar och lagerrobotar till att analysera och kontrollera saker i högre hastighet än vad en människa kan, är AI överlägsna oss människor som arbetare.
– En AI-advokat till exempel kan analysera miljoner sidor av avtal med större noggrannhet och hastighet än en mänsklig advokat kan. AI kan också översätta i realtid från vilket språk du vill, vilket gör att tolkar inte behövs i samma utsträckning vid internationella affärer där språkskillnader förekommer.
Hur skulle din verksamhet kunna utvecklas med hjälp av artificiell intelligens? Det är en fråga du bör ställa dig enligt Marko.
I tips nummer två möter vi återigen AI men denna gång handlar det om hur du som företagare kan få bättre kontroll över utsläpp och miljöpåverkan.
– AI är bra för att analysera komplexa samband. Därför använder man idag AI för att bygga smarta städer. Först gör man en digital tvilling av staden för att testa var man ska bygga vattenhinder etc. Med den digitala tvillingen och AI kan man också se hur staden påverkas av olika scenarion som simuleras fram. Genom att testa detta digitalt kan man förbättra förberedelserna inför en naturkatastrof eller planera för en mer miljövänlig infrastruktur.
Företag skulle på samma sätt kunna använda AI i så kallade testbäddar för att prova, förbättra och utveckla en mer hållbar och klimatsmart fabriksproduktion.
– Inte minst kommer AI spela en viktig roll inom jordbruket. Det finns mycket att optimera i hur jordbruksmaskiner och gödsel används. Med gensaxen CRISPR-Cas9 och AI till exempel, går det att generera effektivare livsmedel som kräver mindre vatten och ger mer energi och mindre utsläpp.
För företagare som vill sänka energiförbrukningen i fabriker och kontor är Markos tips att låta AI styra strömförsörjningen. Det blir då betydligt enklare att få kontroll över förbrukningen och enbart använda energi där och då det behövs.
Idag är arbetsplatser inte längre synonymt med företagskontor. Med pandemin ökade hem- och distansarbetandet lavinartat och mycket pekar på att så kommer det se ut även framöver. En stor utmaning för företag är därför att se till att distansarbetet inte påverkar IT-säkerheten. Marko berättar:
– Man borde ta sikte på virtualiserade arbetsstationer, där det inte är kritiskt om enheten du använder blir hackad. Istället finns allt i en säker virtuell miljö. Därför blir det extremt viktigt att ha extra redundans på uppkoppling, för utan den kommer man inte kunna arbeta.
Osäker på vad redundas innebär? Läs artikeln Redundans – en extra trygghet för företaget!
Att se till fördelarna med en mer flexibel syn på arbetsplats och distansarbete är något som kommer göra stor skillnad för företagen enligt Marko.
– Fokuset borde inte ligga på var en är, utan hur en mår och hur effektiv en är. En av fördelarna med att själv kunna välja arbetsplats gör stor skillnad för trivseln. Om ett företag tillåter arbete på distans kan företaget dessutom attrahera potentiella medarbetare världen över, istället för enbart de som finns i närheten av kontoret.
Marko förklarar vidare:
– Jag tror att diversitet är nyckeln i längden, att man kan skifta platsen man jobbar på konstant, beroende på vad man vill få utfört. Samtidigt att man anstränger sig att träffa människor utanför ens kontor, för att inte hamna i en bubbla.
En av de allra viktigaste trenderna att hålla koll på för företag är just IT-säkerheten och hot mot företagets IT-system. Som det ser ut idag är det framförallt via social manipulation och den mänskliga faktorn som företags IT-system drabbas av attacker. Marko tipsar:
– Först och främst måste man utbilda anställda inom digital säkerhet, då människan oftast är roten till företagens säkerhetsproblem, inte tekniken i sig. Stoppa inte in en främmande USB sticka i din dator, ge inte ut dina koder via chatt eller telefon t.ex. Samtidigt bör man se till att skydda sig tekniskt, med brandväggar, DDoS skydd, antivirusprogram och se till att ens mjukvara är uppdaterad.
Kontroll över data och datahantering är i allra högsta grad något företag behöver ha koll på, både nu och framöver.
– Den så kallade Schrems II-domen gjorde det olagligt att föra över personuppgifter till USA om du inte kan stödja det på någon annan grund i GDPR. Detta är något att hålla koll på med tanke på hur värdefullt data är idag.
Datan som företag samlar om sina kunder har fått ett stort värde på senare år. Därför måste den också skyddas. Ett första steg är att skaffa sig en överblick om var datan befinner sig geografiskt, vilken hårdvara den finns på och vilka som har tillgång till datan.
– Det är en komplex, teknisk och legal process. Men jag rekommenderar att man behåller den kritiska datan inom landet och i datacenters som man kontrollerar själv på ett eller annat sätt. Man borde i vissa fall frikoppla datan från internet, så att den bara nås via virtuella tunnlar. En annan viktig sak är att tillgången till datan alltid ska ske genom dubbla säkerhetsrutiner, till exempel med tvåfaktorsautentisering.
Vill du höra mer om Marcos Tech-trendspaningar kan du ta en titt på filmen nedan.
Spana in tipsen för en säkrare digitalisering av företaget!