Tillbaka till bloggen

Karin Zingmark: Tips för att kicka igång tempot när engagemanget tryter!

Fotografi på Karin Zingmark som pratar om ledarskap i coronatider.

Nu har de flesta av oss jobbat hemma under flera veckors tid. Det som i början kanske kändes lite mysigt, att få boa in sig hemma och hasa runt i strumplästen, känns för de flesta mer som en belastning idag. Vi följer självklart de rekommendationer som ges, men att inte få träffas fysiskt som vi är vana vid börjar tära på de flesta vid detta laget. Börjar ni känna att ni tappar tempot i arbetsgruppen? Ökar antalet missförstånd i era projekt? Minskar engagemanget? Här kommer några tips för att komma på banan igen!

Bygg tillit – sätt upp gemensamma mål

Det absolut viktigaste när man samarbetar på distans är att man har en gemensam bild av det som ska åstadkommas. Vilka är våra mål och vem gör vad? Hur firar vi framgång och hur lär vi oss av våra misstag? När vi jobbar uppkopplat från olika platser rent fysiskt är det desto viktigare att känna att vi strävar åt samma håll, att vi kan lita på att jobbet blir gjort även om vi inte sitter bredvid varandra när jobbet görs, och att vi har en öppenhet kring att misslyckas, göra om och göra rätt.

Att sätta mål tror jag de flesta finner relativt enkelt, men att ha tillit till varandra att jobbet blir gjort samt att vara öppna med varandra kring lärdomar av misstag kan vara svårare. Jag tror att vi kan åstadkomma tilliten och öppenheten snabbare om vi på riktigt lär känna varandra. Och då menar jag inte bara som kollegor, utan utöver den professionella rollen. För när vi känner varandra på riktigt funkar samarbetet så mycket bättre.

Läs också: "3 tips för att maxa mod i en orolig tid"

Öppna upp för en djupare relation

Just nu när vi ofta jobbar hemifrån flyter den yrkesmässiga och den privata rollen ihop i allt större utsträckning. Vi har möten i varandras kök, sovrum och vardagsrum, och får ofta träffa (eller åtminstone se) barn, respektive och husdjur dyka upp i bakgrunden. Eftersom vi har färre intryck utifrån nu tror jag också det finns en stor möjlighet att komma varandra närmre, då vi gärna delar med oss nu. Vi vill höra om kollegornas helg, hur barnens fotbollsmatcher gick, tips på en god take away i närheten eller vilka växter som kan planteras på balkongen just nu. Vi längtar efter intryck, och att ta chansen att samtidigt komma närmre kollegorna är utmärkt eftersom det kommer göra under för samarbetet i gruppen. Forskning visar att ju mer vi känner varandra och ju närmre varandra vi står desto smidigare funkar samarbetet. Så inför ert nästa Zoom/Teams eller Hangout-möte, varför inte testa att ge varandra en rundvandring i hemmet? Visa vilken lunch ni planerar att laga? Eller kanske tips på bra mellanmål i brist på den klassiska ”mat-på-jobbet-kylen”? Genom att göra så öppnar ni upp för en djupare relation, som stärker och bygger er som team.

Bygg relationer digitalt

Ett annat sätt att fördjupa era relationer i syfte att bygga tillit är att bjuda in och bygga relationerna digitalt. Ta därför en diskussion om hur ni förhåller er till sociala medier, att följa/bli vän med varandra. Alla har olika inställningar till just denna fråga – för en del är exempelvis Facebook oerhört privat medan andra kan ha en öppen inställning till att bli vän med kollegor där. Prata om det och red ut hur ni vill ha det i gruppen. Jag har god erfarenhet av att vara vän med kollegor i sociala medier. Det är så mycket enklare att reda ut jobbfrågor när man känner varandra på djupet, och en titt in i varandras sociala kanaler kan ge ett djup i relationen som man annars har svårt att få. Men att få ha den relationen till en kollega är ett förtroende man förtjänar och inget man kan kräva att få. Om det blir tyst vid fikabordet när just du slår dig ner är ett tydligt tecken på att du kan behöva jobba på att öppna upp själv innan du kan förvänta dig tillgång till andras sociala nätverk. 

Lästips: "5 jobba hemma-tips i coronatider"

Reflektera över värdet med fysiska möten

Slutligen kan det vara klokt att börja prata med varandra om hur ni ska samarbeta när Coronapandemin är över. Kommer ni gå tillbaka till kontoret och jobba på samma sätt som tidigare? Eller trivs ni med er uppkopplade vardag hemifrån? Oavsett hur ni väljer att göra är mitt tips att ni reflekterar över värdet med de fysiska mötena. Vad kan vi göra på distans, och vad behöver vi träffas fysiskt för att åstadkomma? Under den senaste tiden har vi insett att det är mycket vi kan klara av trots att vi inte fysiskt ses på kontoret, men det många saknar är det sociala kitt fysisk närvaro ofta ger. Så mitt tips är att ni så snart vi får avsätter tid för att träffas fysiskt enbart för att vårda era relationer. Att ta tid för att bara umgås och ha roligt tillsammans gör under för tilliten i gruppen. Om ni har spenderat några timmar i en skog, på en segelbåt eller i ett kök tillsammans, för att ha trevligt och umgås, kommer ert nästa avstämningsmöte online förlöpa så mycket smidigare. Det är smörjmedlet som gör att ni slipper haka upp er på missförstånd och otydlighet, och det ökar engagemanget i gruppen så att ni känner en positiv rörelse framåt för att nå era mål.

Om Karin Zingmark

Karin jobbar som författare, föreläsare och rådgivare med fokus på att facilitera förändring inom digital kommunikation och ledarskap. Hon har tidigare haft rollen som marknadschef på Microsoft och kommunikationschef på Viasat. Här kan du läsa mer om Karin. 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?