Möt Anna – befälhavare på Marinen Datacenter

intervju-anna-andersson-1200x628

I en gammal militäranläggning i Malmö hittar vi Marinen Datacenter och Anna. Ett datacenter som inte bara är energisnålt, utan dessutom erbjuder maximal säkerhet. Med nio år på Bredband2 är Anna idag ansvarig för den aktivitet som sker i datacentret och dess serverhallar. 

– Jag är ansvarig för att se till så att allt flyter på i vårt datacenter och våra tre serverhallar. Här erbjuder vi våra företagskunder colocation, det vill säga att hyra en plats åt sin serverutrustning. Det går att hyra ett helt, halvt eller kvarts dataskåp. Givetvis anpassar vi det efter företagskundens behov, kapacitet och storlek. 

Marinen som invigdes år 2013 är strategiskt placerad i en av Malmös hamnar för att gynna Öresundsregionen, få närheten till Europa och främja den starka IT-kulturen som blomstrar i området. Marinen ger dessutom skäl för sitt namn.

Tidigare satt marinen – som är en del av den svenska försvarsmakten – i vår lokal med syfte att övervaka båttrafiken i Öresund. När vi tog över lokalen fick namnet Marinen följa med liksom andra detaljer som exempelvis en torpedvärmare. Våra datahallar är även döpta efter försvarsmaktens ubåtar.

datacenter marinen i malmöBild: En av serverhallarna på Marinen.

Hur ser en vanlig dag ut på Marinen?

– Det kan vara att det knackar på dörren. En kund har glömt att ta med sig någonting eller behöver hjälp med att skruva upp något i sitt skåp i serverhallarna. Eller så ska de bara hämta nycklar och taggar så att nyanställda kan komma in och då får jag bistå med hjälp. Jag kollar dessutom att våra maskiner, värme och kyla fungerar som det ska.

Varför ska en företagskund välja att placera sin utrustning på Marinen?

– För att vi har den coolaste lokalen. Skämt åsido; för att vi erbjuder en säker och trygg miljö. Varje serverhall och ställverk är utrustad med ett brandlarm och gastuber. Skulle det exempelvis börja brinna luktar brandlarmet på luften. Skulle det känna av att luften avviker från det “normala” går ett så kallat förlarm. Uppstår det fler partiklar i luften utlöses gasen. Gasen kväver nämligen elden, vilket gör att om det är någon som befinner sig i serverhallarna när det uppstår en elektronikbrand är det ingen fara. Det blir lite svårt att andas men man kan fortfarande ta sig ut. Det känns som ett träningspass på 3000 meters höjd. Vi har även skydd mot oförutsedda händelser såsom strömavbrott och vattenläcka, berättar Anna.

"Strömavbrott på nyårsnatten – inga problem"

En av Annas arbetsuppgifter är att testköra reservkraften en gång i månaden för att säkerställa att Marinen fungerar som den ska trots strömavbrott. 

– För drygt tre år sedan gick strömmen på nyårsafton. Det var någon som hade skickat upp en rislykta som fastnade i det ställverk som tillhandahåller ström till hamnområdet, vilket gjorde att hela hamnen blev strömlös. Det märkte varken vi eller våra kunder av tack vare reservkraften. Så fort strömmen hade kommit igång igen stängde reservkraften av sig automatiskt. 

På Marinen finns det ett larm som aktiveras så fort det är något som avviker från det “normala”, det vill säga när det skiljer sig från det värde som tidigare angetts. 

– För att undvika eventuella vattenläckor finns det även ett inbyggt larm under golvet i serverhallarna. Så fort det kommer en vattendroppe larmar det. Detta gör att vi inte kommer komma dit en morgon och mötas av en halvmeter vatten. Dessutom är maskinerna i serverhallarna placerade en halvmeter ovanför larmet, vilket gör att vi har god marginal om olyckan skulle vara framme.

marinen_slide_3Bild: Marinen är utsmyckad med ubåtsrelaterade attribut, som exempelvis en ubåtmotor.

Hur mycket el förbrukar Bredband2 för att kyla ner serverhallarna?

– Vi använder frikyla för att svalka ner hallarna. Är det kallare än 16 grader utomhus går vi på frikyla, det vill säga använder den kyla som finns utomhus. Är det varmare än 16 grader går kylmaskinerna på el för att kyla ner luften som sedan skickar in kylan i hallarna. Men eftersom vi bor i ett ganska svalt land, förutom sommaren 2018, så kan vi mestadels gå på frikyla. Detta är jättebra för då behöver vi inte använda onödig el.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att den ena dagen inte är den andra lik. En kund kanske dyker upp eller ringer in för att få hjälp med att byta en hårddisk eller starta om serverutrustningen. En annan dag testkör jag reservkraften.

Fem snabba med Anna

Vad lyssnar du helst på?

– Jag lyssnar på allt från Volbeat till Perikles. Det beror lite på humör. Ibland är det bara rock och hårdrock, ibland är det väldigt mycket dansk popmusik som Rasmus Seebach och Kim Larsen.

Vilken är din favoritprodukt från Bredband2?

– Det måste vara Colocation. Annars får jag väl sparken, haha.

Vilket är det bästa namnet på en katt?

– Oj, jag har ju tre. Loke, Balder och Molly. Jag skäller mest på Balder så det namnet ekar mest. Han är busigast.

Vilket favoritgodis hade du som barn?

– Röda Ferraribilar.

Vilken ålder hade du velat stanna vid?

– Den har passerat, haha. Jag skulle kunna påstå att det är nu eller att det var när jag var 28. Men det låter lite deprimerande så jag säger att det är nu.

Kontakta en företagsrådgivare

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?