Tre tips för en säkrare jul för företag

På bilden syns en illustration av en julkula.

Julen står för dörren och ledigheten närmar sig med stormsteg. Samtidigt förbereder sig nätbedragarna inför sin mest lönsamma högtid. I denna artikel får du tre tips som skyddar dig och företaget under julen. 

Se upp för digitala julhälsningar

På Bredband2:s blogg har vi länge pratat om nätfiske och vad du kan göra för att undvika att drabbas. Bland annat genom artikeln Så granskar du ett nätfiskemejl. Och det finns en anledning till att vi ständigt återkommer till nätfisket, det är bedragarnas enklaste väg in!  

Detta stämmer inte minst i juletider. Julhälsningarna verkar ju så oskyldiga och trevliga. Vilket också gör att vi kanske sänker garden och klickar på den där länken vi inte riktigt vet var den leder oss. Likadant gäller bifogade filer, kanske förklädda till julkort på VD:n eller kundkontakten. Var försiktig. 

En julgåva eller en trojansk häst 

Julen är ju en givandets högtid på många sätt och vis. Inte minst gäller det för företag och organisationer som hej vilt skickar ut olika julklappar till sina företagskunder. Snällt! Men se upp!  

Godis och kakor är väl inga problem, men har du fått en USB-sticka? En laddsladd? Tänk på att det alltid medför en viss risk att plugga in något i din dator som du själv inte bett om och införskaffat på säkert sätt. USB-stickan kan vara en trojansk häst med en obehaglig virusinfektion. Var uppmärksam på dessa elektronikklappar från företag, och lita inte på att företagsnamnet på produkten betyder att det är den verkliga avsändaren. 

Bluffakturorna trillar in vid jul och nyår 

Det kallas ju inte julstress för intet, högtiden får många av oss att skynda på och hasta med arbetsuppgifter som ska hinnas med i större utsträckning än resten av året. Detta kommer bedragarna att vilja utnyttja. Det är inte ovanligt att det under julen och årsskiftet dyker upp bluffakturor när vi är lite stressade och försöker få undan så mycket jobb som möjligt innan ledigheten. Var som alltid uppmärksam på detta.  

Har du koll på IT-säkerheten för företag? 

Gör vårt Säkerhetstest och se hur du står dig mot dagens IT-hot!

IT-säkerhetstest

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?