Detta borde alla IT-chefer göra vid inköp – 5 tips som fungerar

blogg-tips-avtal

Det är inte alltid lätt att göra ett bra inköp när behovet av ett nytt system eller tjänst plötsligt dyker upp. Kanske är du stressad, eller så kommer önskemålet om ett nytt system från någon annan och du måste göra en bedömning av vilka alternativ som är värda att satsa på. Här följer därför fem tips som du kan ha med dig in i utvärderingsprocessen av en leverantör.

Steg 1: Se över hur proffsig leverantören verkar

Här är det svårt att sätta en exakt måttstock, men det går faktiskt att känna av om ett bolag är professionellt bara genom att besöka deras hemsida. Har sidan allt innehåll den bör ha, eller ser det hemmasnickrat ut? Slarvar bolaget och visar upp en dålig hemsida eller felstavade mail och produktblad finns det kanske belägg för att känna sig tveksam kring hur noga de är med produkten eller tjänsten de ska leverera till dig. Din första känsla är viktig, ignorera inte den.

Steg 2: Kontrollera att bemötandet känns rätt

Det mänskliga bemötandet är avgörande. När det kommer till kritan är det människorna som gör skillnad - allt från säljaren som lyssnar, förstår vad vad som säljs och pedagogiskt slussar dig mot rätt beslut; till projektledaren som hjälper dig med allt det praktiska. Du behöver få en känsla för företagets helhet.

Ring gärna bolagets kundsupport för att se om deras bemötande motsvarar dina krav. Det finns många leverantörer på marknaden, välj den som känns tryggast och verkar vara proffs på det de gör. Det behöver inte alltid vara det största eller mest välkända bolaget som är rätt, ofta kan ett utmanande företag vara hungrigare och därför ge dig som kund en bättre upplevelse.

Steg 3: Undersök bolagets referenser

Slarva inte med att kolla upp vad andra har för åsikter om bolaget. Ingen rök utan eld, sägs det. Det kan till exempel vara en varningssignal att företaget inte har några referenser eller kundcase på sin hemsida. Be gärna att få prata med en referens eller kolla om någon i ditt nätverk har erfarenhet av leverantören. Ofta finns det mycket att läsa på sociala medier som LinkedIn eller olika forum. Ju fler referenser du samlar in desto mer rättvis bild får du av företaget.

Tänk dock på att folk i allmänhet tenderar att i större utsträckning lämna recensioner när de är negativt inställda, än när de är positiva. Detta kan bidra till orättvis bild av företaget, till exempel på olika jämförelsesajter. Ett tips är att försöka ta reda på hur företaget hanterar problem som uppstår. Gömmer de sig, skyller ifrån sig eller visar de ödmjukhet och löser problemet?

Steg 4: Jämför leverantörer och lösningar

Det är viktigt att göra en ordentlig jämförelse innan ett stort beslut kan tas. Att inte ha koll på marknaden och därför göra en felinvestering kan innebära att flera år och miljontals kronor förloras. Hitta ett sätt att jämföra olika lösningar eller erbjudanden så korrekt som möjligt. Fråga bolagen om leverans, implementering, kommunikation vid driftavbrott etcetera.

Lästips: Vad upphandlar IT-chefen för tjänster om 5 år?


Det kan vara fördelaktigt att jämföra minst tre leverantörer - ett större bolag, ett företag som du gillar eller hört talas om och en utmanare på marknaden. På så sätt kan du få bättre balans i ditt beslut. Glöm dock inte att ju större bolag, desto mindre tenderar du att värderas som kund. Fundera på vilka parametrar som är viktiga för just er verksamhet.

Bonustips! Försök att alltid göra en sista förhandling med säljaren under månadens sista arbetsdag. Då säljare ofta är budget- och målfokuserade har du störst möjlighet till en bra deal då. Det kan även fungera att förhandla en fredag, då många säljare helt enkelt vill ha ett avslut innan större helger eller månadsslut.

Steg 5. Sätt en långsiktig plan tidigt

Det är inte dumt att ha en långsiktig strategi att följa när det kommer till hur du hanterar era leverantörer. Sätt en plan redan innan köpet är klart. Kommer ni att försöka byta med jämna mellanrum för att hålla bolagen på tå och få bra erbjudanden, eller vill ni stanna länge hos en leverantör för att inte förlora kompetens och ett bra samarbete? Se dock till att vara flexibel för hur era behov kan komma att förändras och därmed också er strategi för leverantörer.

Tips!

Ladda ner guiden "6 avgörande tips vid byte av internetleverantör"

 

Vill du ha nyheter och inspiration till din inkorg?